Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Turkije: Kleine helden in een grote ramp

Kleine helden in een grote ramp

2011/10/26

Omringd door een menigte kinderen staat een man aan de rand van een voetbalveld dat omgevormd werd tot een tentenstad om de slachtoffers van de aardbeving op te vangen. De kleine jongens en meisjes steken hun gehandschoende handjes in de lucht. Nadat ze een vuilniszak ontvangen hebben van de oude man beginnen ze enthousiast vuilnis te verzamelen op het omliggende terrein.

Dappere kleine helden na een grote ramp. Foto: Humedica

Zij zijn de kleine helden in deze tentenstad aan de rand van de stad Ercis, dat afgelopen zondag het zwaarst door de aardbeving getroffen werd en het meeste schade leed. Bijna geen enkel huis is nog veilig om in te wonen vertellen de families die nu van de noodopvang gebruik maken. Of ze zijn zelfs volledig ingestort.

In de 170 tenten wonen een 1000-tal mensen. Daarnaast zijn er honderden reddingswerkers die vanuit het hele land zijn toegestroomd en onafgebroken voortwerken nadat de aardbeving afgelopen zondag de regio trof met meer dan 400 doden en duizenden gewonden tot gevolg..

Nadat het Humedica team 's nachts samen met Turkse dokters meereed in een ambulance naar ingestorte gebouwen om er gewonden te verzorgen en overdag in de tot ziekenhuis omgebouwde sporthal medische hulp te bieden kan het team nu beginnen met het behandelen van de slachtoffers in de tentenkampen.

Deze kinderen, vrouwen en mannen ontvingen al de eerste spoedzorg en hun acute wonden worden verzorgd. Niettemin lijden veel van hen pijn en hebben ze vaak onverzorgde lichte verwondingen. De genezing van hun breuken moet opgevolgd worden of hun verband moet ververst worden, Baarbovenop komen nog eens de gevaarlijke levensomstandigheden en de kou die griep en longontsteking in de hand kunnen werken.

 
 
Facebook