Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Oeganda: Oeganda: ondanks de moeilijke omstandigheden kan er nog gelachen worden

Humedica biedt medische en emotionele hulp aan Congolese vluchtelingen in Kisoro

2012/09/18

Het verzorgen van wonden, emotionele ondersteuning en een overvol gezondheidscentrum: het Humedica team in Oeganda heeft de handen vol deze dagen. Enkele dagen geleden bereikte er ons positief nieuws uit het Afrikaanse land: leest u zelf.

De afgelopen maanden kwam het normaal relatief rustige Oeganda regelmatig in het nieuws: oorlog en politieke onrust in buurland Congo deden meerr dan 20.000 mensen uit Oost Congo de grens over vluchten naar buurland Oeganda.

De Humedica artsen bekommeren zich om het welzijn van de vluchtelingen. Hier ontfermt dokter Petra zich over de wonden van dit kleine patiëntje. Foto: Humedica/ Heidi Nicklin

Veel van de getraumatiseerde en bange vluchtelingen die na een verschrikkelijke tocht de vluchtelingenkampen Bunagana of Nyakabande uiteindelijk bereiken zijn kinderen zonder begeleider. Net als de andere vluchtelingen zijn ze erg blij hier uiteindelijk hulp te vinden.

Humedica runt samen met de dokters van MTI (Medical Teams International) een gezondheidscentrum in het vluchtelingenkamp Nyakabande. De meeste patiënten zijn slecht verzorgd en hebben onmiddellijk medische aandacht nodig. Maar ook kunnen de Congolese vluchtelingen, die vaak traumatische toestanden hebben meegemaakt in hun thuisland, hier terecht voor emotionele bijstand en troost.

Vanuit het 'transitkamp' (een tijdelijk kamp dat de vluchtelingen moet opvangen op korte termijn) in Nyakabande vertrekken elke donderdag verschillende bussen naar een permanent kamp, 300 kilometer en negen uur rijden verder, waar de vluchtelingen op middellange termijn kunnen blijven.

Deze transfers vormen een enorme logistieke uitdaging. Niettemin zijn de Humedica medewerkers enorm gemotiveerd en zijn ze vooral erg begaan met de vluchtelingenkinderen die hun traumatische ervaringen eerst moeten verwerken. Verpleger Philip wil de kinderen haast niet laten gaan: de kinderen en hij hebben veel aan elkaar en samen met coördinator Heidi zingen ze zelfs 'Frère Jacques'. Dit enthousiasme en gelach is de best denkbare beloning voor de vrijwilligers die elke dag opnieuw geconfronteerd worden met moeilijke uitdagingen.

Neem bijvoorbeeld het kleine meisje dat enkele dagen geleden uit een open bus viel. Gelukkig kwam ze er met nauwelijks meer dan een paar blauwe plekken vanaf en ze was erg dapper toen Philip haar verband ververste. Of de jonge vrouw die samen met haar baby van een motortaxi (een 'boda boda') viel. Door een 'geluk bij een ongeluk' bleef het kind ongedeerd. De vrouw zelf liep een hoofdwond en verschillende schaafwonden op.

Verpleger Philip speelt graag met de kinderen en ze zijn dol op hem. Foto: Humedica/ Heidi Nicklin

Éen van de meest voorkomende problemen in het kamp zijn infecties. Veel van deze infecties ontstaan door de verwaarlozing van oorspronkelijk kleine wonden. Enkele dagen geleden liep een twaalfjarige jongen weg uit angst voor het ziekenhuis. We kunnen enkel hopen dat de jongen zijn verwondingen ook zonder behandeling overleeft.

Onlangs, na een lange en moeilijke reis per vrachtwagen, kon het team 2000 emmers met deksels en 3 vrachtwagens met in het totaal 12.000 dekens aanleveren vanuit de Oegandese hoofdstad Kampala. Samen met het URCS (Het Oegandese Rode Kruis) en UNHCR (United Nations Refugee Aid) verdeelt Humedica hulpgoederen aan zwangere vrouwen, moeders met baby's, niet-begeleide kinderen, ouderen en anderen behoeftige mensen.

"Met de emmers hebben we veel mensen blij kunnen maken, ik heb gezien dat de kinderen onmiddellijk met de emmers naar de markt vertrokken om groenten te gaan halen", vertelt coördinator Heidi.

Sinds begin september werkt het gehele Humedica team uitsluitend in het gezondheidscentrum van het grensplaatsje Bunagana. Het aantal inwoners is volgens officiële cijfers in zeer korte tijd verdrievoudigd, wat immense verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich meebrengt.

UNHCR, een onderdeel van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met vluchtelingenhulp, is van plan om het gezondheidscentrum nog verder uit te bouwen. De hulpverlening van Humedica is onmisbaar in Bunagana en ons team ziet het werk met veel enthousiasme en engagement tegemoet!

Oeganda is één van de armste landen ter wereld en heeft nu meer dan ooit uw hulp nodig. Steun Humedica daarom en stort een bedrag op de rekening van Humedica (001-3727183-34) met de vermelding 'Oeganda' of doe een donatie via Paypal.

 
 
Facebook