Overstromingen Nepal: humedica team bereikt rampgebied

Door Inge Bennenbroek, 2007/08/02

Na een moeizame reis is een medische team van humedica aangekomen in het Nepalese stadje Nepalganj, gelegen aan de grens met India. Parallel met de aankomst van het humedica artsenteam hebben ook de eerste hulpgoederen het gebied bereikt. De drie doktoren waaruit het team van humedica bestaat bereiden hun eerste behandelingen voor. De nood onder de mensen is groot en de weersverwachtingen worden er niet beter op.

Ondanks dat regen al een aantal dagen is uitgebleven, zijn de weersverwachtingen voor de komende dagen ronduit slecht te noemen. De kans op nog meer overstromingen in dit deel van het Aziatische continent is groot. Het is duidelijk dat de situatie zal verslechteren.

De ervaren medici waaruit het team van humedica bestaat behandelen voornamelijk ernstige gevallen van Malaria, vergevorderde huidziekten en slangenbeten (De getroffen regio kent vele soorten kraits slangen die behoren tot de meest giftige slangen ter wereld. Zonder juiste behandeling is een beet van deze slang dodelijk).

Naast bovengenoemde problemen heerst er ook het gevaar van een cholera epidemie. De eerste gevallen van cholera zijn al geregistreerd en behandeld.

Een ander humedica team bevindt zich in Karachi, Pakistan. De coördinator meldt dat het in deze regio continu regent. 'In de afgelopen dagen heeft het onophoudelijk geregend. Ontelbare straten staan onder water, en we kunnen de plek waar we overnachten niet verlaten zonder natte voeten te krijgen'. Desalniettemin heeft het humedica team in Pakistan het afgelopen weekend meer dan 500 gezinnen kunnen verzorgen. Het team werkt hier, net als in Nepal en India, nauw samen met de Amerikaanse partnerorganisatie Operation Blessing.

 
 
Facebook