Verslag uit Libanon

Door Astrid De Kuijer, 2012/11/21

Verpleegkundige Astrid De Kuijer uit het Nederlandse Driebergen, reisde eerder deze maand af naar het door vluchtelingen overspoelde Libanon. Samen met een aantal andere vrijwilligers biedt ze hulp in de vluchtelingenkampen die de slachtoffers van de politieke onlusten in buurland Syrië moeten helpen opvangen. In dit verslag vertelt ze over haar ervaringen ter plaatse.

"Sinds 3-11 ben ik in Libanon waar ik werk in de Syrische vluchtelingenkampen.
Naast wondbehandeling en vrouwenkwesties ben ik ook van de pharmacie.
 ’s Avonds zorg ik dat de koffer weer is aangevuld en doe ik de bestellingen. En in de kampen maak ik de medicijnen klaar en deel ze uit. De tolk vertaalt het gebruik.
Om het internationaal en ook voor ongeletterden in begrijpbare taal te communiceren maken we gebruik van speciale medicijnzakjes die wereldwijd door hulporganisaties worden gebruikt.

De vluchtelingen in de Bekaavallei zijn veelal inwoners van Homs en Damascus in Syrië. Na de aanval op Homs is daar de grens door Syrië gesloten, meteen de reden waarom zij zuidelijker de grens naar Libanon zijn overgestoken.

Regelmatig moeten er medicijnen bijbesteld worden. Foto: Humedica / A. de Kuijer

Vluchtelingen uit Homs, ten noorden van Libanon, die wij hier treffen zijn daarom mensen die wel spullen hebben kunnen meenemen. Zij zijn met de auto gevlucht over de weg richting Damascus en daar Libanon ingereden. Ze hebben een tent of hut gebouwd in de buurt van een boerderij en konden in de afgelopen maanden hier op het land werken. Nu de winter begint zal dit voor hen betekenen dat zij mogelijk zonder inkomsten zitten.

Dit vrije weekend maken we in Damour kennis met onze collega’s die in het noorden werken. Ze zijn een paar dagen geleden gestart. 2 Jonge artsen en 1 verpleegkundige. Zij werken in een totaal andere situatie.

Vluchtelingen die in Noord-Libanon zijn aangekomen zijn meestal zonder vervoer door de bergen getrokken en via via bij iemand ingetrokken of hebben een stukje stal bij iemand te leen gekregen. Zij hebben vaak niets. Geen eten, geen kleren, geen dekens.
Het team dat in het noorden werkt is de hele dag onderweg om bij patiënten langs te gaan en na behandeling dekens en eten achter te laten.

Iedere dag bezoeken we een nieuw kamp. Dinsdag krijgen we een bijzonder welkom. In de blubber worden een paar plastic stoelen neergezet waar wij moeten gaan zitten. Vervolgens voegen zich de 4 oudste mannen van het kamp bij ons. We krijgen een soort van welkom in het Arabisch en een piepklein kopje sterke Arabische koffie. En we kunnen beginnen.

Astrid is verantwoordelijk voor de geïmproviseerde apotheek. Foto: Humedica / A. de Kuijer.

Maar dan wel buiten. Gelukkig is het zonnig. Van privacy is geen enkele sprake. Iedere patiënt heeft een massa aan publiek. Voor de Pharmacie is geen plek dus improviseren we maar iets in de auto.
Soms moet de hele boel opgepakt worden omdat er een tractor door moet en soms kunnen we elkaar niet meer verstaan omdat iemand z’n brommer midden in onze geïmproviseerde kliniek staat te starten….

De meeste patiënten die we zien hebben klachten ten gevolge van de slechte hygiëne. Veel huid- ,respiratie-, kno problemen. Sommige kinderen en volwassenen zijn op slag doof geworden door bombardementen in hun nabijheid.

Vandaag zijn we naar de Syrische grens gereden om de nieuwe vluchtelingen te zoeken. We zien aan de ene kant van de prikkeldraadversperringen Libanese militairen, aan de andere kant Assads leger. Valt niet mee om nieuwe vluchtelingen te kunnen helpen want de meeste vluchtelingen laten zich uit angst niet registreren bij de UNHCR. Ondanks dat ze daardoor een tent, dekens en voeding mislopen.

En soms zelfs worden wij gewantrouwd en meldt de kampoudste, nog voordat we de auto kunnen uitstappen, dat het allemaal prima gaat. Niks aan de hand."

Astrid werkt al jaren met Humedica en is niet aan haar proefstuk toe: ze reisde eerder al met Humedica naar onder meer Haïti en Niger.

U kunt de hulp die Humedica biedt aan Syrische vluchtelingen in Libanaon financieel ondersteunen.. Stort een bedrag op het rekeningnummer van Humedica (001-3727183-34) met de vermelding 'Vluchtelingenhulp Libanon'. Met uw bijdrage stelt u vrijwilligers zoals Astrid in staat om de hoognodige medische hulp te bieden die deze Syrische vluchtelingen momenteel nodig hebben.

 
 
Facebook