Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Iran: Iran: "Mensen zijn in shock"

Iran: "Mensen zijn in shock"

2012/08/22

Ervaringen van een Humedica Coordinator

"'s Avonds begon het opnieuw te beven maar het was een rustige dag en we zijn goed aangekomen in het ziekenhuis van de stad Ahar, dat midden in het getroffen gebied ligt. Sinds de aardbeving bestaat een groot deel van het ziekenhuis uit tenten die zijn opgetrokken in de tuin voor het hoofdgebouw. Dit is momenteel de centrale locatie waar alle gewonden uit de stad en de omringende dorpen terecht kunnen voor hulp. Tenminste, als ze de afstand tot het ziekenhuis kunnen afleggen.

Beelden van de vernieling die de aardbeving aanrichtte geven een idee van het lijden waarmee de mensen hier geconfronteerd worden. Foto: Humedica / Margret Müller

Met medicijnen, dokters en verplegend personeel probeert Humedica het zware werk van het lokale ziekenhuispersoneel te ondersteunen. Daarnaast engageren we ons ook om in de omringende dorpen de mensen te helpen. Tijdens het plannen van deze activiteiten werden we plots letterlijk door elkaar geschud. Zelf bekwamen we redelijk snel van de schok maar voor enkele patiënten viel deze gewelddadige herinnering aan de ramp enorm zwaar.

Ze verkrampten, verloren het bewustzijn, huilden, hyperventileerden, riepen of raakten letterlijk verlamd door de angst. We waren intens geschokt door het trauma dat deze mensen sinds de aardbeving in zich meedragen.

Na een halve dag in het ziekenhuis gewerkt te hebben gaan we samen met de Iraanse Rode Halve Maan en personeel van het lokale ziekenhuis op weg naar een naburig dorp. Of tenminste, wat er van over gebleven is: een gevaarlijke berg van modder en puin waaronder nog steeds lichamen bedolven liggen.

Hoe armer de bewoners, hoe minder bakstenen hun huis bevat. Dit dorp bestaat bijna uitsluitend uit lemen huizen. De twee bakstenen huizen stonden trots in het midden van het dorp. Buiten de tenten die sinds de aardbeving opgezet zijn en een beetje (ondrinkbaar) stromend water dat uit gesprongen waterleidingen lekt ontbreekt het de bewoners aan alles.

De traumatische herinneringen aan de aardbevingen komen bij de naschokken telkens weer naar boven. Foto: Humedica

Qua voedsel kon de situatie slechter, er is genoeg te eten en met behulp van geld van privé initiatieven wordt er regelmatig nieuw voedsel aangeleverd. Maar de sanitaire toestand en hygiënische omstandigheden in het dorp zijn zorgwekkend: er zijn geen toiletten of wasplaatsen en men beschikt ook niet over hygiënische middelen. Op de lange termijn lopen de bewoners dan ook risico op ernstige ziektes.

In het dorp spreken we met één van de bewoners: Sayed Asade. Hij kon samen met zijn familie net op tijd ontsnappen uit hun huis dat enkele seconden later door de derde aardbeving met de grond gelijk werd gemaakt. Zijn schoonzoon die nog enkele bezittingen uit het huis wou redden werd dood teruggevonden. Het hele dorp verkeert in shock.

We hebben veel werk voor de boeg maar we zijn dankbaar voor de vriendelijkheid van onze gastheren en de ongelofelijke behulpzaamheid en warmte van de mensen hier. Ook zijn we diep geraakt door de enorme solidariteit die hier heerst: veel Iraniërs die met volgeladen auto's naar het zuiden rijden om anderen te helpen waar ze maar kunnen."

 
 
Facebook