humedica helpt bij wederopbouw

Door Inge Bennenbroek, 2007/01/25

Op het door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Java heeft humedica germany de wederopbouw van een basisschool en een moeder-kind kliniek met € 57.000 gefinancierd. Hiermee probeert humedica de overlevenden van de aardbeving van 26 mei 2006 een beetje hoop terug te geven.

Op de dag van de aardbeving, bijna acht maanden geleden, werden in enkele minuten meer dan 2.000 personen gedood. Ruim 85 procent van de huizen in de getroffen regio Jogjakarta werd verwoest. Nog op dezelfde dag als de ramp arriveerde een eerste artsenteam van humedica bestaande uit een coördinator, twee artsen en een apotheker van de samenwerkende organisatie Apothekers zonder grenzen. Vier dagen na de aardbeving, die een kracht van 6,2 op de schaal van Richter kende, vertrok een tweede team van humedica naar het gebied. Deze bestond uit drie artsen, een verpleegster en nog een apotheker. Dankzij hulp van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken konden bovendien meer dan 2.000 families in het district Wirokerten, vlakbij Jogjakarta, met rijst, dekzeilen, en werktuigen voor de wederopbouw van hun huizen worden geholpen.

Aangezien de aardbeving leidde tot veel giften uit Duitsland, is humedica in staat geweest naast de directe noodhulp ook langdurige projecten te ondersteunen. Met Obor Berkat Indonesia als projectpartner, die de organisatie ter plekke op zich nam, financierde humedica samen met de Duitse organisatie Hoffnungszeichen e.V uit Singen, de wederopbouw en de inrichting van een basisschool en een moeder-kind kliniek in Wirokerten. Na vijf maanden aan de opbouw gewerkt te hebben werden de gebouwen onder feestelijke omstandigheden officieel op 13 januari jongsleden in gebruik worden genomen.

De basisschool telt zes klaslokalen en biedt plaats aan 88 leerlingen. De moeder-kind kliniek verleent zorg aan 2.000 families uit de omliggende regio.

 
 
Facebook