Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Haïti: Cholera epidemie in Haïti blijft ernstige bedreiging voor de bevolking

Cholera epidemie in Haïti blijft ernstige bedreiging voor de bevolking

2011/08/05

"De beelden van hongerlijdende mensen in Afrika zjn nauwelijk in woorden te vatten. In gedachten ben ik vaak bij de Humedica teams die de vluchtelingen in de hoorn van Afrika proberen te voorzien van eten en medische verzorging onder zulke moeilijke en ernstige omstandigheden.

In de schaduw van de ramp die zich afspeelt in de Hoorn van Afrika willen we graag ook even stilstaan bij de teams die in Haïti actief zijn en de cholera epidemie die daar nog steeds niet volledig onder controle is."

Gedurende de laatste vier weken overleden meer dan 400 mensen in Haïti aan de gevolgen van cholera. Volgens de laatste officiële cijfers zijn er sinds october 2010 tot juli 2011 bijna 6000 Haïtianen gestorven aan de ziekte.

Cholera is vooral een bedreiging voor zwakkere patiënten zoals kinderen en ouderen. Foto: humedica

Nog volgens officiële cijfers zijn er 388.958 mensen besmet geraakt met cholera sinds het begin van de epidemie. Meer dan de helft van hen moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Het grootste aantal dodelijke slachtoffers werd geregistreerd in het westelijke deel dat ook Port-au-Prince omvat.

Om de cholera epidemie op lange termijn te onderdrukken heeft de Haïtiaanse bevolking dringend nood aan schoon drinkwater maar moet ze ook bewust worden gemaakt van de belangrijke rol van hygiëne.

In nauwe samenwerking met de Verenigde Naties voorziet Humedica in het dorpje Drouin een zogenaamd cholera behandelingscentrum. Dit 'centrum' bestaat uit een tent waarin 8 bedden staan en nog eens een aparte kamer is voorzien met 5 tot 7 bedden voor patiënten die opgenomen moeten worden.

Door middel van een mobiele kliniek bereikt het Humedica team ook mensen in afgelegen en ontoegankelijke gebieden zoals de dorpjes in de regio rond Grande Saline. Humedica kon hier niet enkel zorgen voor algemene medische bijstand maar was ook in staat mensen te sensibiliseren met betrekking tot hygiene en hen aan te zetten om preventieve maatregelen te nemen.

Om water te zuiveren deelt Humedica waterzuiveringstabletten uit en leert zij die ze ontvangen hoe ze het beste te gebruiken aan de hand van prentjes. Helaas, moet er over het algemeen vastgesteld worden dat de epidemie alles behalve onder controle is. Specifieke hulp en expertise van onze kant blijfven voor de slachtoffers hard nodig.

U kunt Humedica's werk in Haïti steunen door een gerichte donatie op volgend rekeningnummer:

Mededeling: "Hulpverlening Haïti"
Rekeningnummer: 001-3727183-34
IBAN: BE68 0013 7271 8334
Swift: GEBABEBB

 
 
Facebook