Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Filipijnen: Verslag uit de Filipijnen: op weg naar Aurora

Verslag uit de Filipijnen: op weg naar Aurora

2011/10/20

Samen met de andere leden van het tweede Humedica team, onder wie ook Cindy Chielens uit het West-Vlaamse Moorslede, reisde Margret Müller naar de Filipijnen om verslag uit te brengen van de situatie ter plaatse en te vertellen over de activiteiten van het team.

"Het is zover. De vrachtwagen zit vol met medicijnen. We proppen ons in de wagen en rijden noordwaarts. Onze partnerorganisatie ter plaatse: Operation Blessing Philippines stuurde gisteren al een klein team richting Aurora om een assessment (een inschatting van de situatie) te maken. Zo weten we op voorhand welke hulp nodig is en wat we mee moeten brengen.

Een overzicht van het team samen met andere hulpverleners. Helemaal links in beeld Cindy Chielens. Foto: humedica

Operation Blessing heeft zich tot doel gesteld om de meest afgelegen gebieden van het land te bereiken en zij die geen toegang hebben tot medische verzorging of het niet kunnen betalen te helpen en uitgebreide medische hulp te bieden. Dit project omvat medische noodhulp zoals Humedica die momenteel biedt maar ook bijvoorbeeld de verdeling van hulpgoederen zoals rolstoelen en andere goederen.

Met de vier Humedica-leden erbij telt ons team 15 mensen. In de warme auto zweten we samen wat af maar net zoals de liedjes die we onderweg zingen kan dat de kennismaking enkel bevorderen.

Het doel van onze rit is de afgelegen en moeilijk bereikbare provincie Aurora, meer specifiek drie dorpen in de regio Dinalungan. Aurora ligt ten noordoosten van Manilla en grenst direct aan de zee, zodoende kreeg het gebied de volle lading toen Tyfoons begonnen aan hun doortocht over het eiland. De regio is dan ook zwaar gehavend. De circa 1000 families in het gebied zijn zwaar getroffen. Dat is de enige informatie die we voorlopig hebben.

De medische verzorging is hard nodig. Des te meer omdat de openbare ziekenhuizen in het land meestal overvol zijn en vaak niet over voldoende medicijnen beschikken. Privéziekenhuizen zijn enkel voorbehouden aan hen die ze betalen kunnen.

Vocht en onhygiënische omstandigheden veroorzaken bij de getroffen bevolking onder meer koorts en oog-, huid- en luchtweginfecties die het lichaam ernstig verzwakken. Foto: humedica/Irmgard Harms

Onderweg zien we veel ondergelopen velden. Veel boeren, die hun land pachten, zagen door de overstromingen hun jaarinkomen verloren gaan. Aangezien ze zonder oogst geen inkomen hebben zijn ze vaak gedwongen hun gereedschap of zelfs al hun land af te staan. Velen van hen zullen volgend jaar geen geld hebben om zaden te kopen.

Aardverschuivingen en bruggen die door de overstromingen vernield werden dwingen ons om omwegen te maken. Om 6 uur ’s avonds is het bijna volledig donker en wordt het te gevaarlijk om verder te rijden. Morgenochtend vertrekken we om 4 uur en zetten we koers voor het eerste dorp.

We kijken uit naar morgen. We zijn dankbaar voor de samenwerking met Operation Blessing en hopen dat we hen die onze hulp het dringendst nodig hebben zullen kunnen bereiken.”

 
 
Facebook