Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Filipijnen: Hulp op de Filippijnen: "Een Goed Gevoel"

Hulp op de Filippijnen: "Een Goed Gevoel"

Door Arno van den Heuvel, 2012/04/18

Humedica deelt hulpgoederen uit in geïsoleerde dorpen op Luzon

Het is ondertussen bijna een half jaar geleden dat de zware tyfonen "Nesat" en "Nalgae" over het Filipijnse hoofeiland Luzon raasden en zware overstormignen met zich mee brachten. Drie maanden terug bracht de tyfoon "Washi" ook op het zuidelijker gelegen Mindanao veel ellende met zich mee.

Tijdens de afgelopen maanden kon Humedica onder meer door het uitzenden van medisch teams en de verdeling van elementaire hulpgoederen de Filipijnse bevolking in de getroffen regio's helpen. Éen van de coördinatoren blikt terug.

Duizenden mensen konden geholpen worden dankzij de hulpgoederen diie Humedica verdeelde Foto: humedica/Cherrys Abrigo

"Samen met partnerorganisatie Operation Blessing werkten we in de provincies Aurora, Isabela en Quirino. Ondertussen ben ik al twee weken terug thuis. Maar natuurlijk vraag ik me nu wel af of we de slachtoffers van deze catastrofe nu ook daadwerkelijk geholpen hebben en wat dan wel het meest hulpvol was. Waren het de visnetten, hygiëneartikelen en kerosinelampen die mensen het meest hebben gebaat?

Of was het toch de medische verzorging? Of maakte gewoon het feit dat we 'er waren' het meeste verschil? Dat we naar hen geluisterd hebben en hen het gevoel gegeven hebben dat ze niet vergeten werden, hoe afgelegen de dorpen ook lagen.

Ik denk dat al deze zaken samen een grote hulp waren en zo ervoor zorgden dat dit noodhulpverleningsproject op een goede en verantwoordelijke manier kon worden afgerond.

Van bijzonder belang was de laatste keer dat we hulpgoederen uitdeelden eind Februari: we konden de armste dorpelingen in de afgelegen, bergachtige regio Quirino 500 kerosinelampen, meer dan 500 drinkflessen en bijna 250 borden geven. Toen het humedica artsenteam in samenwerking met Operation Blessing in februari in deze afgelegen bergdorpen medische basisverzorging bood werd pas zichtbaar in welke moeilijke en vaak erbarmelijke omstandigheden de mensen hier leven.

De meeste families hebben geen toegang tot zuiver drinkwater of elektriciteit. Deze situatie is door de Tyfoons en het daaropvolgende regenseizoen nog verslechterd. Op grond daarvan besloot Humedica na afloop van de medische hulpmissie ook de verdeling van hulpgoederen te organiseren.

Francis Ablos uit het kleine dorp Anna in Naglipunan vertelde over de eerste dag waarop de hulpgoederen werden verdeeld: "De mensen hier zijn erg arm, ze leven voornamelijk van het verbouwen van bananen en rijst. De tyfoon en moeilijke regenperiode in december en januari hebben ook in deze bergregio tot enorme overstromingen geleid. De grond is onbruikbaar, voor velen is jagen nu de enige optie om aan voedsel te raken maar jammer genoeg zijn er tegenwoordig geen grote dieren meer in woud."

"We leven hier erg afgelegen, het bezoek van Humedica en Operation Blessing aan deze regio was de eerste medische hulp die we in de afgelopen tien jaar hebben gezien en het is ook de eerste keer dat we hulpgoederen ontvangen. We zijn voor beiden erg dankbaar." Na een stevige, hartelijke handdruk wendt Francis zich tot de dorpsgemeenschap, die leert hoe ze de kerosinelampen moeten gebruiken.

De hartelijkheid waarmee de dorpelingen in Quirino de hulpgoederen ontvangen getuigt van hun dankbaarheid. Foto: Humedica/Cherrya Abrigo

Alles samen konden we met een grote driedaagse verdeelactie tien dorpgemeenschappen in de bergen van de provincie Quirino van hulpgoederen voorzien. De ontvangers waren voornamelijk families met kinderen, ouderen en personen met een handicap maar ook instellingen zoals scholen en kerken. Door hun blijheid en hartelijkheid tegenover ons ervaarden we de enorme dankbaarheid van deze mensen.

Al vanaf het begin van de hulpverlening op de Filipijnen in oktober 2011 stuurde Humedica artsenteams naar de getroffen gebieden. In het totaal konden we zeven teams naar het hoofdeiland Luzon sturen en één naar Mindanao - in het totaal meer dan tien artsen, vijf verplegers, vier medische studenten, één reddingswerker en zes coördinatoren die ter plaatse medische basisverzorging boden.

Tegelijkertijd werden er drie grote distributies van hulpgoederen geörganiseerd om de slachtoffers die in de grootste nood verkeerden ook op een duurzame manier te helpen: hygiëne kits voor 1000 families (meer dan 6000 mensen) in de provincies Aurora, Bulacan en Isabella, 650 visnetten en 650 kerosinelampen in de vissersdorpen Dilasag, Dinapigue en Casiguran in Aurora en 500 kerosinelampen, meer dan 500 drinkflessen en ruim 200 schalen in de bergdorpen van Nagtipunan in Quirino.

ik denk dat dit hulpverleningsproject op een erg goede manier is afgesloten. Humedica kon sinds de herfst van 2011 een diversiteit aan hulp bieden in de FIlipijnen. Nu, in 2012, verlaten we het land met een goed en tevreden gevoel."

 
 
Facebook