Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Filipijnen: Dagboek uit de Filipijnen: Met versterking op weg naar Diagyan

Met versterking op weg naar Diagyan

2011/10/31

Ons team is ondertussen een week in de Filipijnen. Elke dag bieden we medische hulp in een ander dorp. Elke nacht slapen we onder een andere klamboe en elke dag behandelen we zo'n 150 tot 300 patiënten die vaak al voor vele jaren geen dokter meer gezien hebben.

Niettemin lijkt de lijst de van dorpen in de provincie Aurora die op ons wachten en dringend medische hulp nodig hebben niet korter te worden. Gelukkig heeft ons team versterking gekregen uit Manila waardoor we nu elke dag in twee dorpen tegelijk kunnen werken.

De opkomst in Diagyan is enorm. Veel mensen met aandoeningen aan de luchtwegen komen naar ons toe voor medische behandeling van hun kwalen. Foto: Humedica/Margaret Müller

In deze streek is er sinds een jaar geen elektriciteit meer. Stromend water is slechts af en toe beschikbaar en, zoals zo vaak, is er geen medische zorg. Hoewel er in Diagyan wel een zogenaamd "Health Center" is met "Health Officers" en "Health Assistant" stelt de gezondheidszorg, buiten de indrukwekkende namen, door een gebrek aan middelen niet veel voor;

De hal van het Health Center vult zich snel met kinderen, baby's en moeders; velen komen met ademhalingsaandoeningen naar ons toe.

Allereeerst richten we onze aandacht op Jeremias Laureta, een baby van drie maanden oud met een waterhoofd. Wat kunnen we hier, zo ver van een ziekenhuis, voor hem doen? Hoe lang zal zijn schedel de druk nog kunnen weerstaan? De familie van Jeremias heeft nauwelijks iets te eten. De gehele oogst en hun huis gingen verloren. De dure reis naar Manila, 300 kilometer verder, is voor hen onbetaalbaar.

De kleine Jeremias is nog maar drie jaar oud maar heeft dringen een operatie nodig. Foto: Humedica/Margret Müller

Hier zijn we opnieuw erg dankbaar voor de samenwerking met de lokale organisatie Operation Blessing, die het voor ons mogelijk maakt om patiënten ook op lange termijn hulp te bieden. Zo zal Jeremias waarschijnlijk met zijn familie naar Manila kunnen reizen daar de nodige operaties te ondergaan.

Veel later valt ons op dat zijn stille moeder, Meldrid, voortdurend moet hoesten. Al bijna twee jaar heeft ze deze klachten. Sinds het begin van het vochtige Tyfoon seizoen hoest ze bijna dagelijks bloed op en tijdens haar drie zwangerschappen was ze vaak ziek.

Waarschijnlijk heeft ze tuberculose maar de test om deze diagnose te bevestigen kan enkel in een gezondheidscentrum worden uitgevoerd en dit centrum is zoals eerder al vermeld erg slecht uitgerust. Enkel de test is dus al een onoverwinbare drempel voor haar terwijl ze ondertussen niet enkel zelf ziek is maar waarschijnlijk ook de gezondheid van haar kinderen in gevaar brengt.

Ik krijg een eigen, kleine hartstilstand wanneer de zevenjarige Sherwin met zijn grote, lichtjes uitdagende en door pijn getekende ogen bij ons komt zitten. Hij heeft een ernstige hartafwijking en als gevolg ziet zijn verzwakte lichaam eruit als dat van een vierjarige terwijl zijn hoofd er normaal uitziet voor iemand van zijn leeftijd.

Sherwin is zeven jaar oud en heeft een ernstige hartafwijking. Met de ondersteuning van Operation Blessing kan ook aan hem de nodige hulp verleend worden. Foto: Humedica/Margret Müller.

Zijn ouders zijn nog armer dan de boeren. De vader van het gezin kan als arbeider zonder vast contract maar drie keer per week voor 120 Pesos (zo'n 2 euro) gaan werken. Aangeslagen zit de hele familie voor ons, ze wachten al zo lang op hulp van de overheid.

Heeft het zin iedere keer weer hoop te koesteren? De onvoorwaardelijke liefde en zorg van deze jonge ouders voor hun kinderen raakt me tot diep in het hart. Maar er is niet veel tijd meer voor Sherwin om de reeks operaties te ondergaan die zijn hart zouden kunnen redden. Ook zijn familie kan met de steun van onze partner Operation Blessing geholpen worden.

 
 
Facebook