Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Congo Brazzaville: Congo: nieuw leven in rampgebied

Congo: nieuw leven in rampgebied

Door Arno van den Heuvel, 2012/04/03

Humedica teams binden de strijd aan met Cholera na de zware ontploffing in Brazzaville

Vreugde en leed, dood en leven liggen vaak dicht bij elkaar. Zo ook in Brazzaville, de hoofdstad van de republiek Congo. Terwijl nog steeds vele honderden slachtoffers van de explosie in het ziekenhuis liggen met brandwonden en amputaties ziet in hetzelfde ziekenhuis een kamer verder een nieuwe wereldburger voor het eerst het levenslicht. Daar speelde Dr Annette Frick van het Humedica team in Congo een belangrijke rol in:

Dr. Annette Frick stelt de jonge moeder haar pasgeboren zoon voor Foto: Humedica/Katja V.

"We hebben de slachtoffers van de ontploffing in Makalekele verzorgd. Ik heb het personeel daar met de verdovingen geholpen. Daarna werd er een zwangere vrouw de aangrenzende zaal binnengebracht. Er waren blijkbaar complicaties. Omdat er geen apparatuur is om echografieën te maken konden we niets met zekerheid vaststellen. Er werd beslist een keizersnede te doen. Ik heb een gedeeltelijke verdoving uitgevoerd zodat de moeder haar kind direct na de bevalling kon zien."

Maar ook na de geboorte waren er complicaties. De baby had geen hartslag en ademde niet. "Het kindje was slap en grauw." aldus de ervaren verpleegster. "We hebben bijna 15 minuten gereanimeerd en kunstmatig beadembd. Uiteindelijk is het kindje terug bij bewustzijn gekomen en hoewel het aanvankelijk zwak was en enkel jammerende geluidjes maakte begon het na verloop van tijd toch krachtig te wenen."

Niet enkel bestaand maar ook nieuw leven helpen – en dat onder zware omstandigheden, ook daarvoor is het Humedica team naar Congo gereisd. En in zo'n moeilijke omstandigheden het leven van een pasgeboren baby veilig stellen is een erg bijzonder gevoel. Anette Frick vertelt.

"Het was voor mij een hele nieuwe ervaring. Men beschikt hier niet over de goede uitrusting die we thuis gewend zijn. Het kind werd gewoonweg op een koude metalen tafel gelegd. En dan hebben we nog om het leven van het de baby gevreesd. Uiteindelijk heeft het nieuwgeboren kindje het overleefd. We hebben moeder en kind de volgende dag in het ziekenhuis bezocht, het ging goed met hen. Dat heeft het hele Humedica team veel deugd gedaan."

De moeder zal de geboorte van haar zoon zeker nooit vergeten. Maar deze gebeurtenissen zullen ook het Humedica team ter plaatse lang bij blijven. En het Congolese kindje zelfs zal ook een blijvend aandenken hebben aan zijn geboorte want na lang nadenken hebben zijn ouders beslist om hem Frick te noemen.

U kunt de activiteiten van Humedica in Congo Brazzaville ondersteunen door middel van een donatie met als vermelding 'Brazzaville'. Hartelijk dank!

 
 
Facebook