Benin: de stille ramp

Door Arno van den Heuvel, 2010/11/20

In West-Afrika voltrekt zich een stille ramp. Stil, want hij wordt door de rest van de wereld vergeten. Aanhoudende regens veroorzaakten immense overstromingen; malaria en cholera uitbraken bedreigen nu de bevolking. Al sinds een maand is er een Humedica artsenteam actief in het gebied.

Al vanuit de wagen konden we toegestroomde menigte zien wachten voor het Centre Sanité van waaruit we de slachtoffers van de overstromingen zouden helpen die dag.

Als eerste aan de beurt was de kleine, 6-jaar oude Emmanuel. Hij was al uren aan het wachten op onze komst. Een dag eerder was namelijk aangekondigd dat ons team dat bestaat uit 2 dokters, een verpleegster en een student geneeskunde, het dorp zou bezoeken.

Totnogtoe heeft humedica meer dan 1000 patiënten behandeld in Benin, onder wie ook talloze kinderen. Foto: humedica/Robert Wunderlich

Emmanuel meer dan 40°C koorts, zijn ogen waren vermoeid en hij kon nauwelijks op zijn stoel blijven zitten. Blootsvoets had hij op zichzelf de twee kilometer gelopen van zijn noodonderkomen in het tijdelijke kamp naar onze medische hulppost. Het huis waar hij samen met zijn familie woonde werd compleet verwoest toen de Oueme rivier uit haar oevers trad.

We vermoedden meteen dat hij leed aan malaria. Bij het evalueren van de test bleek het te gaan om de gevaarlijkste vorm, malaria tropica, een malaria variant met een bijzonder hoog sterfterisico.

Speciale aandacht gaat uit naar onze jongste patiëntjes. Foto: humedica/Judith Kühl

De donaties die we ontvingen stelden ons in staat effectieve medicatie aan te schaffen om deze ziekte te bestrijden. Zo konden we het leven van dit jongetje redden. Maar de kleine Emmanuel is slechts één van de meer dan 1000 patiënten die we gedurende laatste 6 dagen behandelden en malaria is slechts één van de levensbedreigende problemen waarmee de slachtoffers in het overstromingsgebied mee geconfronteerd worden.

Talloze mensen leven net als Emmanuel op de rand van de afgrond. De natuur heeft met vernietigende kracht toegeslagen; het drinkwater is verontreinigd, de oogsten gingen verloren en de bevolking heeft geen toegang tot medische verzorging of kan medische verzorging niet betalen.

Help de mensen in Benin en stort een bijdrage op onze rekening: 001-3727183-34 met de vermelding ‘Benin’. Uw financiële gift draagt actief bij aan het werk van onze medische teams ter plaatse en stelt ons in staat om de locale bevolking te blijven ondersteunen.

De mensen in Benin blijven onze hulp hard nodig hebben. Foto: humedica

 
 
Facebook