Humedica Belgie: Projecten: Humanitaire noodhulp: Bangladesh: Tweede team naar Bangladesh

Tweede team naar Bangladesh

Door Inge Bennenbroek, 2007/11/28

Anderhalve week nadat Bangladesh slachtoffer is geworden van de cycloon Sidr, wordt het land nog steeds in haar greep gehouden door de chaos en verwoestingen die de cycloon heeft aangebracht. humedica duitsland heeft daarom besloten een tweede team naar het getroffen gebied te zenden.

Het eerste team van humedica is al ter plaatse. Tijdens een zware reis van de hoofdstad Dhaka naar Barguna die bijna twintig uur duurde werd het Humedica artsenteam blootgesteld aan de vreselijke gevolgen van het natuurgeweld. Mensen smeken om eten en drinken, huizen zijn verwoest en overal zijn nog niet geborgen lijken te zien.

“Het gebied dat door de cycloon getroffen is moet van de grond af aan weer worden opgebouwd” zegt de ervaren humedica coördinator Dieter Schmidt. Hij is duidelijk ontdaan door de situatie. Het vierkoppige humedica team heeft een zowel geestelijke als lichamelijke zware reis achter de rug. Het is aangrijpend om zoveel mensen moeten zien lijden.

Het medische team verleent hulp aan het zwaarst getroffen gebied van Bangladesh: Barguna. humedica is de eerste hulpverleningsorganisatie die het gebied bereikt heeft. Uitvalbasis voor de gehele operatie is op dit moment de gezondheidspost Tatulbaria. Deze gezondheidspost heeft de capaciteit om per dag 160 patiënten te behandelen. Vooral kneuzingen, snij wonden en brandwonden worden behandeld, maar er komen ook mensen met fracturen naar het team toe. Zo was er een elfjarige jongen die beide benen gebroken had. Verder kwam er een man naar hen toe met een zwaar hoofdletsel. Het humedica team heeft hen beiden eerste hulp verleent en vervolgens voor hen het vervoer geregeld naar de dichtstbijzijnde kliniek.

 
 
Facebook