Humedica Belgie: Nieuws en pers: Voorbereidingstraining medische vrijwilligers

Voorbereidingstraining voor medische vrijwilligers van 30 september tot en met 4 oktober 2009

2009/05/23

Tijdens de training wordt er ook aandacht geschonken aan het omgaan met cultuurverschillen. Foto: Humedica

De volgende voorbereidingstraining voor verplegend personeel en artsen die zich namens Humedica willen inzetten in hulpverleningsprojecten vindt plaats van 30 september tot en met 4 oktober 2009 in Europees Centrum La Foresta te Vaalbeek.

Onveilige situaties, een ander klimaat, een vreemde taal, cultuurverschillen en beperkte middelen; om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het werken in een ramp– of oorlogsgebied verplicht Humedica alle vrijwilligers tot het volgen van een training. De Engelstalige training wordt gegeven door een ervaren medewerker van Humedica en vindt plaats in België. Gedurende vijf dagen maakt de vrijwilliger nader kennis met Humedica als organisatie en de belangrijkste aspecten van een uitzending naar een ramp– of oorlogsgebied.

Ook wordt er geoefend met een mobiele kliniek. Foto: Humedica

De training omvat zowel theoretische als praktische modules. Zo wordt er aandacht besteed aan het functioneren van een mobiele kliniek, cultuurverschillen en de omgang met stress. Een medewerker van het Instituut voor Tropische Geneeskunde uit Antwerpen introduceert de deelnemers in de tropische geneeskunde. Hierbij wordt uitleg gegeven over de belangrijkste tropische aandoeningen en worden er klinische oefeningen gedaan. Andere lessen zijn gericht op de verschillende structuren van de Verenigde Naties, voorschriften en veiligheids-reglementen. Verder worden er verschillende groepsactiviteiten ondernomen en evacuatie-oefeningen gesimuleerd.

Om actieve deelname en uitwisseling tussen deelnemers zoveel mogelijk te bevorderen is er gekozen voor een residentiële opleiding. Overnachting ter plaatse is verplicht en deelnemers worden geacht met meerdere personen een kamer te delen. De kosten van de training bedragen € 325,- (voor studenten € 250,-) en moeten door de vrijwilliger zelf gedragen worden. De kosten zijn inclusief het lesmateriaal, de overnachtingen en de maaltijden.

 
 
Facebook