Humedica Belgie: Nieuws en pers: Vluchtelingencrisis: Humedia stuurt team naar Servië

Vluchtelingencrisis: Humedia stuurt team naar Servië

Door Steffen Richter / Arno van den Heuvel, 2015/09/18

Gezien de steeds slechter wordende situatie, de bevindingen van een verkenningsteam en een specifieke vraag van de UNHCR; de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft Humedica beslist om een medisch team uit te sturen naar Servië. Een zeskoppig team van artsen en hulpverleners kwam ondertussen enkele dagen geleden aan ter plaatse.

Entlang der Westbalkanroute existieren einige dieser provisorischen Zeltlager für Flüchtlinge. Foto:humedica/Peter John

Het doel van deze missie is om is de gerichte medische behandeling van de vluchtelingen en -eventueel op een later tijdstip- de verdeling van dringende noodhulpgoederen. Het Huemdica team heeft alvast medicijnen en hulpverleningsmateriaal bij dat moet volstaan voor het behandelen van zo'n 3000 patiënten. "De situatie is voor duizenden vluchtelingen is inderdaad dramatisch en is nog verder verslechterd in de afgelopen dagen." zegt Wolfgang Gross, CEO van Humedica. "Op basis van de informatie van ons verkenningsteam, dat gedurende een week de situatie in het gebied heeft geanalyseerd en verder aangemoedigd door een specifiek verzoek van het UNHCR hebben we besloten concrete hulp te gaan bieden."

Een medisch team van in het totaal zes mensen vertrok afgelopen vrijdag vanuit Beieren in Duitsland naar Servië. Vier van de zes hulpverleners reisden af met twee zeer goed uitgeruste voertuigen en en bereikten via Oostenrijk, Slovenië en Kroatië de eindbestemming: het Servische Horgoš. De twee andere leden van het team residen per vliegtuig af naar Belgrado om van daaruit door te reizen naar het betreffende gebied.

Gezien de constant veranderende situatie is Horgoš bedoeld om als uitvalsbasis te dienen van waaruit ook andere locaties langsheen de Servisch-Kroatische grens bereikt kunnen worden. De huidige stand van zaken doet vermoeden dat een flexibele aanpak zoals deze zeker nodig zal blijken.

U kunt steeds het werk van humedica ondersteunen door middel van een gerichte donatie. Indien u een financiële bijdrage wil leveren aan de vluchtelingenhulp die Humedica biedt in Servië kunt u een bedrag overschijven op de rekening van Humedica Belgium met de mededeling "Vluchtelingenhulp Servië". Uw bijdrage wordt integraal doorgestort naar onze Dutise collega's die instaan voor het organiseren van de medische missies en het uitsturen van de medische teams.

 
 
Facebook