Humedica Belgie: Nieuws en pers: Verslag uit Brazilië

Verslag uit Brazilië

Door Arno van den Heuvel

Het is al weer ruim twee weken geleden dat de aanhoudende regens in Brazilië uiteindelijk hun tol eisten en een reeks verwoestende aardverschuivingen in gang zetten. De twee steden die het zwaarst getroffen werden: Nuvo Friburgo en Teresópolis liggen een 70-tal kilometer van elkaar verwijderd. Tussen deze twee steden in ligt het Humedica kinderdorp, een project dat kinderen uit probleemgezinnen opvangt, ondersteunt en helpt.

Aardverschuivingen zoals deze, waarbij de dochter van een Braziliaanse humedica medewerkster omkwam, eisten vele levens. Foto: humedica/Wolfgang Gross

Onmiddelijk na de ramp zond humedica een artsenteam naar het gebied. Ook humedica CEO Wolfgang Gross reisde met dit team mee en gaf toelichting bij zijn beslissing: "Op dit moment is mijn plaats niet achter een bureau maar aan de zijde van mijn braziliaanse vrienden. Ik wil weten of onze kinderen en medewerkers in orde zijn. Het kinderdagverblijf waar we 250 kinderen opvangen ligt me nauw aan het hart. Ik heb samen met pastoor Sergio Veiga hard gewerkt om dit project van de grond uit op te bouwen. in de loop der jaren heb ik alle medewerkers goed leren kennen. Ik bid dat de kinderen gespaard zijn gebleven van de directe gevolgen van de aardverschuivingen. Ik vlieg morgen naar Brazilië om te kijken hoe ze het maken."

In tijden van nood werkt iedereen samen. Foto: humedica

Ondertussen weten we dat gebouwen en terreinen van humedica in Brazilië niet getroffen zijn maar verschillende medewerkers verloren naaste familieleden en ook enkele kinderen die het kinderdagverblijf bezochten hebben de rampzalige gebeurtenissen niet overleefd. Hoewel de slachtoffers zo goed mogelijk worden opgevangen en iedereen ondanks de tragische gebeurtenissen probeert om zijn steentje bij te dragen aan de hulpverlening zal dit triestige nieuws nog lang nazinderen.

Hoewel de situatie ondertussen aan het verbeteren is was de toestand in het begin dramatisch; veel gebieden waren volledig afgesloten van de buitenwereld, talloze wegen waren onbegaanbaar of zelfs volledig verdwenen zodat veel slachtoffers niet konden worden bereikt. Bovendien verliep de communicatie extreem moeizaam: telefoonverbindingen werkten niet of slechts sporadisch wat de hulpverlening nog verder bemoeilijkte.

De hulp aan Brazilië blijft hard nodig zoals u kunt lezen in het persoonlijke verslag van humedica coördinator Nils Stilke. U kunt ook helpen door een financiële gift over te maken op het rekeningnummer 001-3727183-34 met als vermelding "Hulp aan Brazilië".

 
 
Facebook