Humedica Belgie: Nieuws en pers: Update Haïti: de huidige situatie van Humedica in het rampgebied

Update Haïti: de huidige situatie van Humedica in het rampgebied

Door Arno van den Heuvel, 2010/01/19

Grote delen van Port-au-Prince zijn niet veel meer dan een ruïne. Foto: humedica

Dat de situatie in Haïti nog steeds zeer ernstig is zal met de beelden die dagelijks te zien zijn op het journaal en in de kranten wel niemand ontgaan zijn. Bovendien dreigt het land met elke dag die voorbij gaat in een nog grotere chaos en wanorde te verzinken. Veel buurten in het nu grotendeels verwoeste Port-au-Prince worden als onveilig beschouwd nu gewapende bendes er op uit trekken om op alle mogelijke manieren aan voedsel te komen. De onveilige situatie bemoeilijkt ook de verdeling van hulpgoederen. Sommige bronnen getuigen hoe mensen in grote menigtes hulpverleners noch elkaar ontzien in een gevecht om eten te bemachtigen.

Voor humedica ligt de situatie gelukkig iets beter. Doordat humedica al jarenlang voor de aardbeving in Haïti actief was hebben heeft de organisatie er een uitgebreid sociaal netwerk van betrouwbare lokale partners kunnen uitbouwen. Concreet betekent dit dat humedica in de huidige situatie snel en effectief kan werken vanuit enkele veilige en relatief goed uitgeruste locaties. Zo werkt humedica momenteel bijvoorbeeld vanuit het “Hôpital Espoir”. Hier kunnen de dokters van humedica door de stabiele omgeving en de aanwezigheid van gespecialiseerd materiaal niet enkel eerste hulp verlenen maar ook de vele slachtoffers met zeer ernstige verwondingen behandelen en vaak uiterst noodzakelijke operaties uitvoeren.

Twee humedica artsen behandelen een zwaargewonde vrouw in Port-au-Prince. Foto: humedica

Momenteel is humedica in Haïti actief met meer dan 20 medewerkers verdeeld over drie medische teams. Twee hiervan werken vanuit Port-au-Prince. Een derde team probeert de zwaarst getroffen en vaak vergeten dorpen te bereiken om daar de lokale bevolking te ondersteunen met medische hulp. Ook heeft humedica met de steun van vele organisaties en bedrijven waaronder onder andere GAIN en luchtvaartmaatschappij Air Berlin al 100 ton hulpgoederen naar Haïti kunnen versturen.
Bovendien zal humedica in de komende paar weken nog meer teams naar de regio sturen. U kunt humedica nog altijd helpen door een financiële gift over te maken op het rekeningnummer 001-3727183-34 met als vermelding ‘Aardbeving Haïti’. Bedankt voor uw steun!

Door de massale steun en vele donaties kon humedica al 100 ton aan hulpgoederen naar Haïti sturen. Foto: Luchthaven Düsseldorf

 
 
Facebook