Humedica Belgie: Nieuws en pers: Overweldigende vreugde door toestromende hulp

Overweldigende vreugde door toestromende hulp

Door Florian Klinner, 2011/08/01

Afgelopen zondag landde een eerste vliegtuig in Nairobi, Kenia. Aan boord onder meer Humedica CEO Wolfgang Gross en enkele andere medewerkers van Humedica. Zij zullen de verdeling van de hulpgoederen coördineren en verdere mogelijkheden onderzoeken waarop Humedica hulp kan bieden aan de bijna 12 miljoen slachtoffers van de hongersnood in Oost-Afrika.

"It´s really going to be very cold at your place" – met deze woorden sluit de laadmeester de deur van ons compartiment aan de achterkant van het vrachtvliegtuig naar Nairobi. Onze stoelen werden speciaal voor deze gelegenheid vanuit Engeland overgebracht.

Humedica CEO Wolfgang Gross (links) komt aan in Kenia. Foto: humedica/Thomas Grabka

Het komt niet vaak voor dat er passagiers meevliegen op een vrachtvliegtuig weet de laadmeester ook nog. Daarom is er dan ook geen toilet aan boord. Gedurende de vlucht van bijna twaalf uur moeten we het dan ook zonder stellen.

Nadat we ons hadden vastgegordeld in de speciaal overgevlogen stoelen werd het donker in onze cabine en na een half uur stormden we eindelijk over de startbaan. Met een gebulder zo luid als ik nog nooit eerder had ervaren stuwden de vier straalmotoren van de MD DC-8 het toestel met meer dan 30 ton hulpgoederen aan boord de lucht in, op weg naar de hoorn van Afrika.

Aangezien een dergelijk toestel niet voorzien is op passagiers in het laadruim was er geen verwarming aan boord. Dit leidde al snel tot behoorlijk lage temperaturen. Maar wat is deze kou vergeleken met het lijden van de uitgehongerde mensen waarvoor we deze reis ondernemen? Terwijl wij ons kunnen wapenen tegen de kou met jassen, dekens en warme slaapzakken staan zij machteloos tegenover de honger.

Er wordt goed samengewerkt bij het inladen van de hulpgoederen. Foto: humedica/Florian Klinner

Zeven uur vliegen later landden we met een luide knal in Khartoem, Soedan om daar bij te tanken. Niemand van ons was voorbereid op de landing. Door beslagen luiken viel bijna niets te zien. De landing kwam erg plotseling en volkomen onverwacht.

Maar ook hier ging alles goed en na het tanken stegen we opnieuw op om daarna omstreeks 7 uur plaatselijke tijd te landen in Nairobi, het einddoel van onze reis.

Onmiddellijk werden we begroet door heel wat vliegveldpersoneel dat ons verwelkomde en hielp met het uitladen. Telkens weer werd ons verteld hoe blij men was dat we hun landgenoten kwamen ondersteunen en hoe dankbaar ze waren.

Samen met afgevaardigde Esther Murugi Mathenge en vice-president, zijne excellentie Kalonzo Musyoka Stephen worden de goederen gecontroleerd en de verdere plannen besproken. Foto: humedica/Thomas Grabka

In aanwezigheid van afgevaardigde Esther Murugi Mathenge, die verantwoordelijk is voor de strijd tegen de honger in Kenia en de vice-president, zijne excellentie Kalonzo Musyoka Stephen, werden onze hulpgoederen gelost en werd de verdere aanpak besproken.

Als eerste is er een bezoek gepland aan de Turkana regio in het noorden van Kenia. In deze regio bevinden zich voornamelijk Keniaanse vluchtelingen, die zelf zwaar door de honger en droogte getroffen werden.

Uiterlijk dinsdag worden de hulpgoederen dan in een tweede etappe over de weg vervoerd in de richting van hun uiteindelijke doel: de regio Dadaab die thans de meer vluchtelingen herbergt dan gelijk welke andere plek ter wereld.

Beste vrienden en supporters, telkens opnieuw worden we geraakt door de steun die u ons geeft en het vertrouwen dat u stelt in ons werk. We willen u bedanken voor alle hulp die we tot nu toe al mochten ontvangen. We hopen dat u ons ook in de toekomst blijft steunen.

 
 
Facebook