Humedica Belgie: Nieuws en pers: Noord-Korea: Humedica helpt met belangrijke hulpgoederen

Noord-Korea: Humedica helpt met belangrijke hulpgoederen

2008/03/03

De situatie van de Noord-Koreaanse bevolking wordt gekenmerkt door collectieve armoede. In één van de laatste communistische landen ter wereld ontbreekt het de mensen aan bijna alle dagelijkse benodigdheden. Het grote tekort aan grondstoffen, de onderbenutting van de landbouw- en industriële capaciteit en internationale financiële sancties en andere boycotten doen enkel deze situatie verslechteren.

Hulpgoederen in Noord-KoreaDe internationale hulporganisatie Agape was tot 2004 één van de weinige internationale organisaties die werden toegelaten tot Noord-Korea. Agape ondersteunde landbouwprojecten om de zelfredzaamheid van de bevolking te bevorderen.

Drie jaar geleden kwam een abrupt einde aan de concrete hulp aan Noord-Korea. Op bevel van de Noord Koreaanse overheid moesten alle buitenlandse organisaties en bedrijven het land verlaten. Na intensieve onderhandelingen met de verantwoordelijke leiders is het Agape toch gelukt toestemming te krijgen om opnieuw een lading hulpgoederen te leveren. Humedica, die de afgelopen tien jaar al regelmatig hulpgoederen heeft geleverd aan Noord-Korea in samenwerking met Agape, Mercy Ships en de Koreaanse Christelijke Federatie, is deze keer wederom partner in de levering van de hulpgoederen.

Humedica zendt twee containers van 40 voet naar Noord-Korea die in de centrale op het hoofdkantoor van Humedica in Kaufbeuren (Duitsland) geladen worden. Agape doneert voornamelijk agrarische goederen zoals machines en zaaigoed. Humedica draagt bij door de donatie van onder andere medicijnen, medische goederen (chirurgie instrumenten en dergelijke), hygiëneartikelen (onder andere zeep en tandpasta) als wel bouwmaterialen. De door Humedica gedoneerde goederen hebben een tegenwaarde van 1,2 miljoen euro.

Het Noord-Koreaanse ministerie van landbouw neemt de containers in ontvangst. De hulporganisaties Agape en Campus for Christ zijn echter verantwoordelijk voor de verdeling van de goederen.

 
 
Facebook