Humedica Belgie: Nieuws en pers: Noodtoestand in Namibië: Humedica coördinatoren berichten

Noodtoestand in Namibië uitgeroepen vanwege zware overstromingen: Humedica coördinatoren berichten

Door Inge Bennenbroek, 2009/04/08

Water, zo ver als het oog reikt. De regio Caprivi in het noorden van Namibië staat grotendeels onder water. Net als in andere regio’s in Zuidelijk Afrika wordt ook dit gebied al enkele weken geteisterd door aanhoudende regenbuien. De rivieren Chobe, Kavango en Sambesi zijn overstroomd, en in 6 gebieden in het noorden en noordoosten van het land is de noodtoestand uitgeroepen.

Er zijn al veel mensen omgekomen en veel gebouwen zijn ingestort. Twee coördinatoren van Humedica zijn al ter plaatse. Op dit moment bereidt Humedica hulpgoederen voor om de slachtoffers van de overstromingen bij te kunnen staan.

Ondanks dat het land gewend is aan jaarlijkse regenperiodes en ook overstromingen geen nieuw fenomeen zijn, heeft de waterstand dit jaar een recordhoogte bereikt. Het zijn de zwaarste overstromingen in tien jaar tijd, waarbij niet alleen Namibië maar ook de buurlanden Angola, Zambia, Botswana en Mozambique getroffen zijn. Veel gebieden door het water ingesloten en enkel bereikbaar met een boot.

Een groot deel van de bevolking heeft hun huizen moeten achterlaten vanwege de hoge waterstanden en leven nu tijdelijk in provisorische kampen. Veel scholen en ziekenhuizen zijn gedwongen gesloten vanwege de wateroverlast. Meer dan een half miljoen mensen zijn in Namibië direct getroffen door het water. Het water zal op langere termijn ook de levens van de bevolking sterk beïnvloeden: een groot deel van de oogst is verwoest door het water.

Humedica is met ondersteuning van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken een project gestart in de zwaar getroffen regio Caprivi, in het Noordoosten van Namibië. Humedica zal op de eerste plaats hulpgoederen uitdelen onder de plaatselijke bevolking waarvan velen huis en haard verloren zijn.

U kunt vanuit België ook de slachtoffers van de overstromingen in Namibië helpen: maak uw gift over op het rekeningnummer 001-3727183-34 op naam van Humedica Belgium vzw met vermelding van ‘hulp Namibië’. Hartelijk dank voor uw ondersteuning.

 
 
Facebook