Humedica Belgie: Nieuws en pers: Niet enkel honger maar ook mazelen en cholera bedreigen vluctelingen in Dollo Ado

Niet enkel honger maar ook mazelen en cholera bedreigen vluctelingen in Dollo Ado

Door Sven Ramones, 2011/09/05

Dollo Ado ligt in het zuiden Ehtiopië is een klein stadje dicht bij de Somalische grens. De laatste paar maanden was dit de bestemming die tienduizenden wanhopige Somaliërs probeerden te bereiken om de gevolgen van de honger in hun eigen land te ontlopen.

Het Melkadida vluchtelingenkamp in het zuiden van Ethiopië is één van de locaties waar Humedica hulp biedt. Foto: humedica/Sven Ramones

Vanuit Dollo Addo worden vluchtelingen door een registratiekamp geleid waarna ze arriveren in één van de vier vluchtelingenkampen die aan de weg liggen die noordwaarts de woestijn inkronkelt. Één van deze kampen is het Melkadida vluchtelingenkamp waar Humedica de laatste weken hoognodige medische bijstand verleende.

De meeste mensen in Melkadida zijn radeloos en hebben absoluut niets. Tijdens hun vlucht van de honger en het geweld in Somalië hebben ze al hun bezittingen achtergelaten. Sommigen vluchtten al tijdens het bij het begin van de onlusten vorig jaar en verblijven ondertussen al haast een jaar in het kamp.

Anderen werden gedwongen hun huizen te verlaten door de droogte en de hongersnood. Zij kwamen veel recenter naar Melkadida. Niemand weet hoelang ze hier zullen blijven; Het kamp is een ware stad van tenten. Hitte, droogte en het brandende alomtegenwoordige stof maken de lvensomstandigheden in Melkadida bijzonder moeilijk. Er lijkt haast geen einde te komen aan de witte rijen tenten die dicht naast elkaar staan opgesteld.

Zowat 40.000 mensen hebben in Melkadida onderdak gevonden. Ze leven in de meest eenvoudige omstandigheden. De voedselbedeling in het kamp zorgt ervoor dat ze genoeg voeding hebben om te overleven. Veel van de inwoners van het kamp lijden echter niet enkel honger maar zijn ook ziek.

Daarom is het Humedica artsenteam momenteel in het kamp aanwezig om hulp te bieden waar nodig aan de vele behoeftige vluchtelingen in het kamp. Elke dag staan meer dan honderd mensen voor de Humedica tenten in de rij. Naast een spoedkamer en een consultatieruimte werken de drie internisten ook op de kinderafdeling en behandelen ze opgenomen patiënten.

Een Humedica-arts behandelt één van de vele jonge patiëntjes in het kamp. Photo: humedica/Sven Ramones

De meest voorkomende ziektes in het kamp zijn huidziektes, aandoeningen aan de spijsvertering, ooginfecties en helminthiasis. De dokters kunnen enkel die ziektes behandelen die typisch zijn voor de omstandigheden.

Bij de kinderen en zuigelingen, die meestal verzwakt zijn door ziekte en koorts, worden de dokters vaak geconfronteerd met ernstige gevallen van ondervoeding. Deze kleine patiëntjes hebben speciale aandacht en zorg nodig. Door middel van sondevoeding en speciale formules kunnen ze langzaam terug op krachten komen.

Tot voor kort werden de bewoners van het kamp ook geconfronteerd met een uitbraak van mazelen. Gelukkig is deze epidemie ondertussen een halt toegeroepen door vaccinaties in het hele kamp.

Maar een ander probleem hangt het kamp boven het hoofd. Met het einde van de Ramadan wordt er een nieuwe golf van vluchtelingen verwacht. Aangezien er gevallen van cholera gemeld zijn in verschillende regio's in het land wordt er gevreesd voor een grote epidemie in het kamp indien deze nieuwe groep vluchtelingen de ziekte met zich mee zou nemen.

Om voorbereid te zijn op het ergste nam het UNHCR van de Verenigde Naties contact op met Humedica om hulp te vragen bij het implementeren van een programma tegen cholera. Humedica heeft uitgebreide ervaring met de bestrijding van cholera, onder meer na de cholera uitbraak in Haïti afgelopen jaar.

Voor patiënten die al verzwakt zijn door ondervoeding kunnen zelfs relatief ongevaarlijke ziektes een risico vormen. Bovendien is er de dreiging van cholera waar tegen opgetreden moet worden. Foto: humedica/Sven Ramones

Medische zorg voor de bewoners van het Melkadida vluchtelingenkamp zal ook worden verbeterd door het oprichten van een bijkomende medische post op een andere locatie binnen het kamp. Zo zullen verzwakte vluchtelingen uit alle delen van het kamp die medische verzorging nodig hebben ook effectief bij een medische post kunnen geraken.

Een ander doel van Humedica is het opleiden van lokaal personeel. Daarom worden er plannen gemaakt speciale trainingen en bijkomende activiteiten te organiseren om het lokale verplegende personeel voor te bereiden op later, wanneer ze meer en meer zelf verantwoordelijk zullen worden voor de medische zorg in de regio. Bovendien zal het medische centrum de regio worden uitgerust met medicijnen en medisch materiaal zodat er ook op langere termijn voldoende middelen voor handen zijn.

Voor de vluchtelingen in het kamp betekent dit alles dat ze er tijdens hun beproevingen niet helemaal alleen voor staan. Ze weten dat er mensen zijn die hen hulp zullen bieden wanneer dit nodig is.

 
 
Facebook