Humedica Belgie: Nieuws en pers: Namibië heeft niks om zich tegen de winter te verzetten

Namibië heeft niks om zich tegen de winter te verzetten

2011/07/06

Terwijl mensen in België met volle teugen genieten van de zomer is in Namibië de winter begonnen. Temperaturen van rond het vriespunt stellen elk jaar opnieuw de levens van vele families die het sowieso al moeilijk hebben danig op de proef.

Hoewel het aan de hand van dit beeld misschien moeilijk te geloven lijkt dalen de temperaturen hier 's nachts tot rond het vriespunt. Foto: humedica/Maren K.

De winter bracht dit jaar al vroeg sneeuw met zich mee en vormt een grotere bedreiging dan de afgelopen jaren aangezien het land onlangs nog getroffen werd door hevige overstromingen.

Humedica is in het gebied actief en helpt de mensen die door de wateroverlast getroffen werden en hun huizen, land, voedselvoorraden, kortom de basis van hun leven verloren zagen gaan. Een coördinator getuigt:

"Het is voornamelijk gierst wat de mensen hier in Ovamboland in het noorden van Namibië elke dag eten. Daarnaast leven ze van melk en vlees afkomstig van de kuddes koeien en geiten. Rond deze tijd zouden de voorraden voor deze winter compleet moeten zijn aangezien het oogstseizoen dat loopt van begin mei tot eind juni ondertussen afgelopen is.

Maar na de overstroming die het noorden van het land troffen in maart en april is de situatie verre van normaal. Veel akkers werden door de massa's water vernield, de oogst was extreem slecht. Op veel plaatsen bleven slechts enkele eenzame gierststengels overeind staan. Bovendien verdronken veel dieren in het hoge water. De basis waarop veel mensen hun leven bouwden is letterlijk weggespoeld.

Van veel gierstvelden blijft na de overstromingen niet veel over. Dit veld had ondertussen al geoogst moeten zijn. Foto: humedica/Maren K.

De situatie is vooral alarmerend op het platteland, ver weg van de hoofdwegen. Veel families die alles verloren zochten onderdak bij familie of vrienden. Ze wilden in de buurt van hun land en huis blijven om op z'n minst te kunnen kijken wat er gebeurde. Maar nu komen de gastfamilies ook zonder voedsel te zitten. Families die na de overstromingen wel naar hun huizen of hutten konden terugkeren zitten nu zonder basisbehoeften als voedsel, schoon drinkwater en dekens.

Zij die na de overstromingen niet terug naar huis konden keren, leven in vluchtelingenkampen onder moeilijke omstandigheden. Tot wel tien mensen delen één tent en eenvoudige constructies gemaakt van plastic zeilen doen dienst als toilet. De hygiënische toestand is voor ons als Europeanen maar moeilijk voor te stellen.

Daarbovenop komt nu dat de temperaturen zakken. Het is koud in Namibië. Hoewel het in het noorden nog niet heeft gesneeuwd zoals afgelopen week het geval was in de hoofdstad Windhoek koelt het hier wel af naar zo'n 0 graden 's nachts. Vooral de kinderen hebben last van de kou."

Gezien de hygiënische situatie is de kans op de uitbraak van een epidemie groot. Gelukkig is het voorlopig nog niet zover gekomen. Foto: humedica/Florian K.

Humedica zal zich vooral concentreren op mensen die op het platteland wonen en die tot nu toe nog nauwelijks enige hulpverlening ontvingen. We hebben een bestelling geplaatst voor graan, bonen en olie maar ook voor dekens, muggennetten, zeep en blikjes water. Momenteel wacht iedereen op het moment dat deze hulpgoederen aankomen bij de opslagplaats zodat we zo snel mogelijk kunnen beginnen met uitdelen.

Ook u kunt een bijdrage leveren aan het werk van Humedica in Namibië door middel van een donatie: stort uw gift op het rekeningnummer 001-3727183-34 met als vermelding 'Namibie'

 
 
Facebook