Humedica Belgie: Nieuws en pers: Medisch team van humedica op weg naar een zwaargetroffen Haïti

Medisch team van humedica op weg naar een zwaargetroffen Haïti

Door Arno van den Heuvel, 2010/01/14

Nu, ongeveer 36 uur na de eerste berichten uit Haïti, beginnen de dramatische gevolgen van de beving pas echt duidelijk te worden. De omvang van de ramp is enorm. Bijna alle bronnen maken gewag van tienduizenden dodelijke slachtoffers, andere hebben het zelfs over meer dan honderdduizend doden.

Om effectiever te kunnen helpen in het crisisgebied zal Humedica samenwerken met de Duitse orgnisatie Kindernothilfe (kindernoodhulp). Humedica is in het verleden al vaak actief geweest in Haïti en onderhoudt er een sterk sociaal netwerk. Kindernothilfe is permanent aanwezig in Port-au-Prince en neemt de zorg op zich van zo’n 5000 kinderen in 6 verschillende projecten. Nu zullen de twee organisaties samen proberen zoveel mogelijk slachtoffers van de eerste dringende medische hulp te voorzien.

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Vroeg deze morgen al vertrok een 8-koppig humedica-team onder leiding van de coördinatoren Simone Winneg en Dieter Schmidt naar het rampgebied. Het team heeft een zogenaamde medi-kit mee waar alvast 3000 slachtoffers mee verzorgd kunnen worden.

Één van de andere leden van het team, Simon Oeckenpöhler, was nog maar een paar maanden geleden aanwezig op de voorbereidingstraining in Vaalbeek. Dit illustreert dat de trainingen die Humedica geeft niet zomaar een aantal interessante dagen en extra regel op een cv zijn. De nood aan medisch geschoold personeel in crisisgebieden zoals momenteel in Haïti is zeer reëel en humedica is voor acute missies als deze afhankelijk van artsen, verplegers, etc. die bereid zijn op vrijwillige basis zich in te zetten om mensen in nood te helpen. Bij deze willen we dan ook oproep doen aan artsen, verplegers en specialisten die tijd vrij kunnen maken om te overwegen zich op te geven als vrijwilliger voor Humedica en deel te nemen aan de eerstvolgende voorbereidingtraining die zal doorgaan van 28 april tot en met 2 mei.

Humedica is een hulporganisatie die volledig steunt op giften. Noodhulpmissies zoals deze naar Haïti zijn enkel mogelijk met uw steun. Help humedica helpen en maak een donatie over op het rekeningnummer van humedica (001-3727183-34) met als vermedling ‘Aardbeving Haïti’.

 
 
Facebook