Humedica Belgie: Nieuws en pers: Humedica team naar grensstreek Congo - Oeganda

Humedica team naar grensstreek Congo - Oeganda

Door Inge Bennenbroek, 2008/11/12

Op donderdag 13 november vertrekt de Leuvense Sjoerd van den Heuvel naar Oeganda om daar samen met twee andere Humedica medewerkers en twee doktoren de noden te evalueren van Congolese vluchtelingen die de grens met Oeganda zijn overgestoken.

Sjoerd van den Heuvel voor Humedica in Darfur

Door de gevechten tussen rebellenleider Nkunda en het Congolees regeringsleger in de Congolese provincie Kivu zijn veel burgers gevlucht. Op dit ogenblik zij er meer dan 10.000 vluchtelingen de grens met Oeganda overgestoken. Een deel van deze vluchtelingen is opgevangen in vluchtelingenkampen die zijn opgezet door de UNHCR en de Oegandese regering. Een ander deel bevindt zich dicht bij de grens om zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar hun woonplaats.

Het Humedica team vertrekt naar de grensstreek van Congo met Oeganda omdat Humedica in het Oegandese plaatsje Kisoro het regionaal ziekenhuis Mutolere ondersteunt. Dit ziekenhuis werd in 1957 gesticht Nederlandse Franciscanenzusters uit Breda en wordt de laatste dagen overspoeld door gewonden die het slachtoffer zijn geworden van het conflict tussen de rebellen onder Nkunda en het Congolees regeringsleger.

Het Mutolere ziekenhuis wordt de uitvalsbasis voor het hulpverleningsteam van Humedica. Er gaan onder andere twee dokters met het team mee om het artsenteam van het Mutolere ziekenhuis te versterken. Bovendien neemt het team een medische kit mee waarmee ongeveer 3.000 personen van medische hulp kunnen worden voorzien.

De medische kits waarmee in totaal 3.000 mensen geholpen kunnen worden. Foto: humedica

De taak van Sjoerd van den Heuvel is om de al aanwezige hulp van andere hulpverleningsorganisaties binnen het gebied te inventariseren en om te kijken op wat voor manier Humedica een rol kan spelen in de opvang van vluchtelingen. Sjoerd heeft de nodige ervaring met de coördinatie van vluchtelingen en vluchtelingenkampen omdat hij eerder voor Humedica in Darfur de leiding had over drie vluchtelingenkampen.

Humedica roept de Belgische bevolking graag op om de Congolese vluchtelingen te helpen. Een donatie kan worden overgemaakt op rekeningnummer: 001-3727183-34 t.n.v. Humedica Belgium onder vermelding van ‘Hulp Congolese vluchtelingen’. Humedica dankt iedereen voor zijn of haar steun.

 
 
Facebook