Humedica Belgie: Nieuws en pers: Humedica stuurt medisch team naar Sumatra

Humedica stuurt medisch team naar Sumatra

Door Arno van den Heuvel, 2009/10/02

Donderdag is een medisch team van Humedica vertrokken naar het door een aardbeving getroffen eiland Sumatra in Indonesië. Het team bestaat uit een coördinator, twee artsen en een verpleegster: Lies Schorreels uit het Belgische Leest. De 26-jarige Lies, die momenteel haar universitaire studies in Leuven afrondt, ging al eerder met Humedica mee naar Haïti toen dit land getroffen werd door een serie zware orkanen. Net als Lies hebben alle deelnemers ervaring met dergelijke missies, ze hebben genoeg instrumenten, verbandmiddelen en medicijnen bij zich om 3000 patienten te verzorgen.

Verpleegster Lies Schorreels (links) tijdens de humedica voorbereidingstraining

Humedica werkt samen met de Indonesische hulpverleningsorganisatie “Ober Berkat” waarmee het ook al samenwerkte tijdens de aardbeving in Java in 2006. Naast medische hulp zal Humedica ook betrokken zijn bij de wederopbouw van een school en een gezondheidscentrum.

De aardbeving in het westen van Sumatra had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter en bracht zware schade toe in de stad Padang waar zo’n 900.000 mensen wonen. Niet alleen stortten talloze huizen in, ook scholen, ziekenhuizen, moskeeën en hotels werden zwaar beschadigd.

In de nacht van woensdag op donderdag werden de mensen opgeschrikt door een tweede aardschok. Dit maakte de situatie nog dramatischer. De regen, het gebrek aan zwaar materiaal en elektriciteit en de geblokkeerde wegen bemoeilijken momenteel de reddingsacties.

Humedica heeft in eerste instantie een bedrag van 20.000 euro vrijgemaakt om gewonden en zieken die slachtoffer zijn geworden van de aarbeving te verzorgen. Om de getroffenen zowel nu als in de toekomst van noodhulp te blijven voorzien hebben we echter uw hulp hard nodig. Steun Humedica door een éénmalige donatie over te maken op het rekeningnummer 001-3727183-34 met als vermeldling “Aardbeving Sumatra“.

Pers – voor meer informatie of beeldmateriaal contacteer:

Dhr. Arno van den Heuvel
Humedica Belgium vzw
Tel.: + 32 (0) 16 05 64
info@humedica.be

 
 
Facebook