Humedica Belgie: Nieuws en pers: Humedica stuurt artsenteam naar Filipijnen na doortocht van 2 orkanen

Humedica stuurt artsenteam naar Filipijnen na doortocht van 2 orkanen

2011/10/08

Na de doortocht van twee orkanen is het Filipijnse hoofdeiland Luzon grotendeels verwoest. De schade in de getroffen gebieden is immens. Een eerste artsenteam van Humedica is sinds kort in het gebied om de slachtoffers van de overstromingen te voorzien van medische hulp. Die hulp is dringend nodig, zo wordt bevestigd door Humedica’s coördinator ter plaatse.

Wegen lijken wel rivieren. Veel gebieden op Luzon zijn nog steeds enkel bereikbaar per boot. Foto: REUTERS/Cheryl Ravelo

Op enkele plaatsen is het peil van het water alweer wat gedaald maar de meeste getroffen dorpen zijn enkel met hoge vrachtwagens of boten te bereiken. Ik kreeg te horen dat de huidige overstromingen de ergste zijn sinds de jaren ’70.

“De meeste inwoners in de getroffen regio’s gingen aankloppen bij familie, vonden onderdak in één van de evacuatiecentra of vluchtten naar het dank van hun woning.” Beschrijft de Humedica coördinator Simon. “Alles wat gered kon worden werd meegnomen naar het hoogst mogelijke plaatsje. Ook nu nog zien we mannen, vrouwen en kinderen samen met hun kippen, ganzen en honden gewoon op golfplaten dak van hun huis zitten.”

Samen met collega’s van Operation Blessing behandelden de artsen van het Humedica team de eerste dag zo’n 200 patiënten. Aangezien het nog steeds af en toe regent wordt er gewerkt vanuit een tent die werd opgetrokken op een hoger gelegen, droog stuk land.

“We hebben hier al goed werk kunnen leveren. Dankzij de goede samenwerking met Operation Blessing zijn we ook direct na aankomst al aan de slag kunnen gaan om de slachtoffers te helpen.” Verklaart één van de Humedica artsen. “Het merendeel van de patiënten zijn vrouwen en kinderen die met huidziektes en aandoeningen aan de luchtwegen naar ons komen.”

Kleine, gammele huisjes zoals deze konden niet veel weerstand bieden aan de twee orkanen die over het eiland Luzon trokken. Foto: REUTERS/John Javellana

In de komende dagen zal het Humedica team op verschillende plaatsen essentiële medische hulp bieden aan de slachtoffers van de tyfoons. Bovendien zal het team ook aan preventieve zorg doen om de dreiging van een leptospirose-epidemie te verminderen.

Leptospirose, ook wel rattenziekte genoemd, is een ernstige infectieziekte die zich uit in aanvallen van geelzucht met griep-achtige verschijnselen en in ernstige gevallen tot de dood kan leiden. De ziekte bevindt zich vaak in de urine van dieren en kan via het verontreinigde overstromingswater makkelijk op de mens worden overgedragen.

Help ons alstublieft om onze hulpverlening in de getroffen gebieden in de Filipijnen te kunnen voortzetten. Steun ons met een gerichte donatie; stort uw bijdrage op rekeningnummer 001-3727183-34 met als vermelding ‘Overstroming Filipijnen’.

 
 
Facebook