Humedica Belgie: Nieuws en pers: Humedica helpt Syrische vluchtelingen in Libanon

Humedica helpt Syrische vluchtelingen in Libanon

2012/09/02

Al voor meer dan een jaar is de toestand in Syrië uiterst onstabiel. Zeker nu de situatie de laatste maanden zodanig is geëscaleerd dat er sprake is van een burgeroorlog zijn veel mensen op de vlucht geslagen en duizenden van hen zijn op hulp aangewezen. Volgens gegevens van de Verenigde Naties hebben zo'n 170.000 Syrische vluchtelingen de verschillende vluchtelingenkampen in buurlanden Turkije, Jordanië en Libanon bereikt. Momenteel helpt humedica via een lokale partnerorganisatie 300 van hen. Over enkele dagen vertrekt er ook een artsenteam naar het Bekaa dal in Libanon, dat vlakbij de grens met Syrië ligt.

170.000 vluchtelingen hebben er ondertussen vluchtelingenkampen bereikt in de buurlanden van het in crisis verkerende Syrië, zoals hier in de Libanese Bekaa vallei. Foto: Humedica/Wolfgang Gross

Er zijn momenteel nauwelijks waarnemers die zich in een positie bevinden om een serieuze beoordeling te geven over de situatie in Syrië. Het is echter al maanden duidelijk dat het hier over een humanitaire ramp gaat.

"Momenteel zijn we met de hulp van lokale partners in staat om zo'n 300 mensen in een kamp in het grensgebied tussen Libanon en Syrië, nauwelijks 2 uur rijden van Damascus, te voorzien van eten, dekens en hygiëne artikelen.", verklaart Patrick Khamadi, projectverantwoorde van Humedica.

Concrete plannen van Humedica omvatten op dit moment onder meer het uitsturen van een medisch team naar de regio tijdens de komende week. "We gaan er momenteel van uit dat het team eind deze week de Bekaa vallei zal bereiken en dan meteen aan de slag zal gaan met behulp van een mobiele kliniek", bevestigt Khamadi. Deze hulp zal worden geboden in nauwe samenwerking met de amaerikaanse organisatie Operation Blessing.

Daarnaast is Humedica van plan om met behulp van contacten in Syrië zelf ook direct te helpen in dat land. "Veel hangt af van hoe de situatie zich verder ontwikkeld,maar los daarvan kunnen we wel al de eerste stappen zetten", aldus Wolfgang Gross, de CEO van Humedica, die 14 dagen geleden zelf nog in Libanon was om de hulp op te starten.

 
 
Facebook