Humedica Belgie: Nieuws en pers: Hulpverlening Filipijnen: een opeenvolging van cyclonen

Hulpverlening Filipijnen: een opeenvolging van cyclonen

Door Ruth Bücker / Arno van den Heuvel, 2012/01/04

Meer dan twee weken nadat de cyclonen Nesat en Nalgae een spoor van vernieling over het Filipijnse hoofdeiland Luzon trokken, werd de Filipijnen net voor Kerstmis opnieuw getroffen door een derde storm: Washi. Het eiland Mindanao, dat ten zuiden van Luzon ligt werd het zwaarst getroffen door de rukwinden en zondvloed aan regen die Washi met zich mee bracht. Volgens officiële berichten van de VN verloren 960 mensen het leven.

In de twee zwaarstgetroffen steden: Cagayan de Oro en Iligan, die zich beiden in het noordwesten van het eiland bevinden, moesten tienduizenden slachtoffers opgevangen worden in noodopvangcentra nadat de overstromingen en modderstromen een ware ravage aanrichtten. Foto: humedica/Peter P.

Samen met onze partner, Operation Blessing Phillippines, met wie Humedica al eerder samenwerkte om de slachtoffers van de eerste twee cyclonen te helpen, reisde coördinator Peter naar Mindanao om een inschatting te maken van de benodigde hulp en verdere noodhulp te plannen.

In Cagayan de Oro zijn duizenden mensen die worden opgevangen in noodopvangcentra afhankelijk van international hulp. Naast prioritaire noodhulp zoals voedsel en schoon drinkwater hebben de slachtoffers nood aan medische hulp en hulp bij het heropbouwen van hun huizen.

Reeds voor Kerstmis zond Humedica al een eerste artsenteam naar de Filipijnen samen met medisch materiaal en medicijnen in de vorm van een zogenaamde "MediKit"; een pakket met benodigdheden voor het behandelen van de eerste 3000 patiënten.

 
 
Facebook