Humedica Belgie: Nieuws en pers: Gespannen situatie in Haïti

Gespannen situatie in Haïti

Door Arno van den Heuvel, 2010/12/24

Humedica CEO Wolfgang Gross verblijft momenteel in de Haïtiaanse hoofdstad Port-Au-Prince en vertelt ons dat de situatie in Haïti momenteel uitermate gespannen is. Naast de Cholera-epidemie die nog steeds niet volledig onder controle is, zorgt nu ook de bekendmaking van de uitkomst van de recente verkiezingen voor een verdere escalering van de onstabiele situatie in Haïti.

"Het voelt aan als de stilte voor de storm. We kunnen door Port-au-Prince rijden zonder ook maar één file tegen te komen, dat heb ik nog nooit meegemaakt.". Foto: humedica/Wolfgang Gross.

Wolfgang Gross beschijft de situatie als volgt: "De straten zijn verbazingwekkend rustig, er is nauwelijks verkeer. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de veiligheidswaarschuwingen. Vele straten zijn afgesloten en we moeten regelmatig omwegen maken."

De reden voor de rellen en onvrede onder een deel van de bevolking zijn de resultaten van de recentste verkiezingen die onlangs werden bekendgemaakt. Aanhangers van een verliezende presidentskandidaat verdenken de tegenpartij ervan dat ze de resultaten vervalst hebben en uiten hun woedde door straten te blokkeren en autobanden te verbranden. Bovendien werd er melding gemaakt van gewelddadige confrontaties en zouden er enkele schietincidenten hebben plaatsgevonden.

Totnutoe hebben de teams van Humedica gelukkig nog geen hinder ondervonden van de gewelddadige rellen. Niettemin is er uit veiligheidsoverwegingen beslist om de activiteiten van de medische teams die momenteel actief zijn in Haïti tijdelijk stil te leggen. Het is namelijk nagenoeg onmogelijk om in te schatten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen.

 
 
Facebook