Humedica Belgie: Nieuws en pers: Filipijnen: Humedica stuurt artsenteams na doortocht Haiyan

Filipijnen: Humedica stuurt artsenteams na doortocht Haiyan

Door Arno van den Heuvel, 2013/11/11

Met onvoorstelbare windsnelheden van meer dan 300 km/u was Haiyan wellicht de sterkste tyfoon die ooit aan land ging. De verwoesting op de zwaarst getroffen eilanden van de Filipijnse archipel tarten dan ook alle verbeelding. Volgens de eerste schattingen zouden zo'n 10 miljoen in het land rechtstreeks getroffen zijn.

Gezien deze dramatische omstandigheden en de uitvoerige ervaring die Humedica heeft met het werken de regio is er dan ook onmiddellijk beslist om een medisch team naar het getroffen gebied te sturen. Vrijdagavond al vertrok er vanuit Frankfurt een eerste team richting Manilla.

Het eerste team heeft als doel om hulp te bieden in het gebied ten zuiden van Manilla waar naar schatting 125.000 mensen geëvacueerd werden naar aanleiding van één van de zwaarste stormen die regio ooit gekend heeft. CEO Wolfgang Gross vertelt: "We vreesden reeds voor het begin van het weekend dat de eerste berichtgevingen over de gevolgen van deze immense storm niet realistisch waren. Ervaring leert ons dat deze mensen grootschalige en structurele hulp nodig hebben."

Ondertussen is er ook al een tweede team onderweg. Wellicht volgen er in de loop van de volgende dagen nog meer medische noodhulpteams om de hulpverlening in het getroffen gebied op gang te trekken. De teams zullen proberen vanuit Manilla naar de verwoeste regio te reizen, al heerst er voorlopig nog veel onduidelijkheid over of het al dan niet mogelijk is het zwaarst getroffen gebied te bereiken.

Humedica werkt voor gelegenheid samen met de Zweedse organisatie SCM (Scandinavian Children’s Mission) die al jaren actief is in het getroffen gebied, inclusief de verwoestte provinciehoofdstad Tacloban.

De noodlijdende bevolking in de Filipijnen heeft dringend uw hulp nodig. Steun de artsenteams van Humedica en stort uw bijdrage op rekeningnummer 001-3727183-34 (IBAN: BE68 0013 7271 8334, Swift: GEBABEBB) met de vermelding "Hulp voor de Filipijnen" . U draagt hiermee rechtstreeks bij aan de medische noodhulp in de getroffen regio's.


 
 
Facebook