Humedica Belgie: Nieuws en pers: Dramatische toestand ontwikkelt zich in de Sahelzone

"De ramp voelen aankomen is vreselijk"

Door Arno van den Heuvel, 2012/03/06

In de zomer van 2011 werd de wereldbevolking geconfronteerd met een hongersnood van zelden geziene proporties in de hoorn van Afrika. Dat de toestand in Afrika onstabiel is en het welzijn van miljoenen mensen grotendeels afhangt van klimatologische omstandigheden wordt nog maar eens bewezen als we naar de huidige toestand in de zogenaamde 'Sahelzone' kijken.

Een nieuwe hongercrisis dient zich aan. Laten we samen iets doen om de volgende catastrofe tegen te gaan. Foto: Humedica/ Alina K & Manuela K

Ook in dit gebied dreigt nu een hongercatastrofe. Volgens het World Food Program (WFP) van de Verenigde Naties is er dringend nood aan 570.000 ton voedsel voor zo'n 8 miljoen mensen. Humedica werkt al sinds 2005 in Niger, het zwaarst getroffen land in de Sahelzone, en heeft er een klein ziekenhuis in het stadje Kollo.

"De bevolking van Niger is zich bewust van het gevaar. Het is een gespreksonderwerp dat regelmatig naar voren komt en de angst voor de honger is hier groot" aldus berichten twee verpleegsters uit het Humedica ziekenhuis in Kollo. "De regering probeert zich voor te bereiden maar de voorspellingen voor 2012 en 2013 zijn heel, heel slecht. De opbrengsten van de meest recente oogst zijn al grotendeels opgebruikt."

Een eerste verslechtering van de situatie is al een tijdje merkbaar. Andere hulpverleningsorganisaties die in de regio actief zijn verwachten dat alleen al 1 miljoen kinderen binnen onafzienbare tijd risico zullen lopen op acute ondervoeding. Het WFP schat het aantal mensen dat in Niger dringend hulp nodig heeft op 3,3 miljoen. Daarnaast worden ook de landen Mali, Tsjaad, Senegal en Burkina Faso getroffen.

"De situatie in West-Afrika is dramatisch en we gaan er nu alles aan doen om onze hulpverlening in het gebied, met name in Niger, te intensiveren" bevestigt ook Humedica CEO Wolfgang Gross. "Ons kleine ziekenhuis in Kollo biedt uitstekende mogelijkheden en kan als uitvalsbasis dienen voor een veelheid aan maatregelen."

Het reeds lopende voedselprogramma zal worden uitgebreid en er worden voedselbedelingen gepland van voedingsmiddelen die typisch zijn voor het land. Tot nu toe behandelde Humedica voornamelijk ondervoedde vrouwen en kinderen tot 6 jaar: ongeveer een 6000-tal in totaal sinds mei vorig jaar.

Onder meer aan de hand van de omtrek van de bovenarm kan deze Humedica-verpleegster de graad van ondervoeding bij deze peuter vaststellen. Foto: Humedica/ Alina K.

Wolfgang Gross roept op tot solidariteit: "Jammergenoeg wordt deze ramp door de media grotendeels genegeerd. We moeten echter nu handelen en al het mogelijke doen om deze mensen op tijd te helpen."

Ook Manuela die bijna 5 maanden in het ziekenhuis in Kollo werkte is erg onder de indruk van de situatie: "Om te weten dat deze ramp onderweg is en een zware hongersnood deze mensen binnenkort treffen zal en er niks aan kunnen doen om dit te voorkomen, is vreselijk. Een aardbeving is niet te voorspellen, het gebeurt gewoon en men kan hoogstens op de naschokken rekenen. Maar deze hongercatastrofe zien we nu al komen."

Beste lezer, we kunnen de hongersnood niet voorkomen. We kunnen niets uitvoeren tegen de droogte of de slechte oogst ongedaan maken. Maar wat we wel kunnen doen is de strijd aangaan met de gevolgen van de hongersnood door de hulpverleningsactiviteiten uit te breiden, in het bijzonder in Niger. Help ons hier alstublieft mee!

 
 
Facebook