Humedica Belgie: Nieuws en pers: Congo: Cholera en brandwonden

Congo: Cholera en brandwonden

Door Arno van den Heuvel, 2012/04/23

In Brazzaville heerste de laatste paar weken grote opschudding nadat in verschillende opvangcentra gevallen gemeld werden van Cholera. Tot nu toe werden er meer dan 20 gevallen geteld, 8 daarvan zijn officieel bevestigd.

Bij slechte hygiënische omstandigheden verspreidt de ziekte zich vaak razend snel en maakt zo veel slachtoffers. Humedica reageerde onmiddellijk door de ervaren arts Irmgard Harms naar het gebied te sturen. Zij hielp eerder al bij het opzetten van een Cholera behandelingscentrum in het noorden van Haïti en tal van andere medische noodsituaties.

"Verontreinigd drinkwater en slechte hygiënische omstandigheden zijn de vornaamste factoren die een uitbraak van Cholera in de hand werken. " verklaart Harms. Als spoeddokter reisde ze al bij het horen van de eerste berichten over Cholera in Brazzaville af naar de Republiek Congo. Na een eerste bezoek aan het kamp ziet ze er echter zichtbaar opgelucht uit.

"In alle kampen is er voldoende zuiver drinkwater aanwezig. Zodoende daalt het risico op een verspreiding van de ziekte aanzienlijk. Toch zijn de hygiënische omstandigheden nog ondermaats. Het is onmogelijk te garanderen dat de ziekte zich niet zal uitbreiden."

Om de hygiënische omstandigheden te verbeteren en meer gevallen van Cholera te voorkomen heeft het Humedica Team in Congo-Brazzaville al een eerste reeks maatregelen genomen. In twee van de kampen worden zogenaamde "Hygiënekits" uitgedeeld. Hierin zitten onder meer zeep, een tandenborstel, maandverband en handdoeken. Op die manier kan ten minste de meest elementaire hygiënische verzorging in de tentenkampen gegarandeerd worden.

Bovendien is het belangrijk vooral voor de kinderen te zorgen. Zij zijn, zoals zo vaak, misschien wel de meest kwetsbare groep aangezien ze het risico lopen op een dodelijk darminfectie. In de afgelopen twee heeft een artsenteam van Humedica in één van de kampen medische hulp geboden en daarbij is één probleem in het bijzonder aan het licht gekomen: "Veel baby's en peuters dragen hun luiers voor meerdere dagen. Dit leidt al snel tot huidproblemen. Ook ziekteverwekkers kunnen zich verder verspreiden." Legt Dr. Harms uit.

Om dit probleem tegen te gaan gaat Humedica alle kinderen jonger dan drie jaar in de acht verschillende kampen voorzien van luiers. In het totaal zullen meer dan 3.500 wasbare luiers worden verdeeld en zo de hygiënische toestand in de regio aanzienlijk verlichten.

Daarnaast behandelen medewerkers van Humedica ook nog steeds slachtoffers van de enorme explosie in een ziekenhuis in Brazzaville. De brandwonden moeten worden gereinigd en opnieuw worden verbonden en infecties moeten worden behandeld.

Zowel bij de maatregelen die worden genomen tegen de choleradreiging als bij de medische behandeling van de slachtoffers van de catastrofale explosie van bijna twee maanden geleden heeft Humedica uw hulp nodig. Help vandaag nog en stort een financiële bijdrage met de vermelding 'Brazzaville' op de rekening van Humedica Belgium: 001-3727183-34 (IBAN: BE68 0013 7271 8334, Swift: GEBABEBB)

 
 
Facebook