Humedica Belgie: Nieuws en pers: Chili: over naschokken en noodhulp in Lota

Chili: over naschokken en noodhulp in Lota

Door Arno van den Heuvel, 2010/03/05

Het Chileense leger hebben de controle in het getroffen gebied aan de pacifische kust overgenomen. Er wordt een zeer strikte avondklok gehanteerd en ondanks de goed uit gebouwde infrastructuur zijn er problemen om de slachtoffers van de aardbeving te bevoorraden. Al sinds vlak na de aardbeving werkt Humedica binnen het kader van een medisch hulpprogramma dat werd opgezet door een ziekenhuis in de stad Lota, 30 kilometer ten noorden van Concepcion.

“Tijdens de laatste 30 jaar ben ik al in veel aardbevingregio’s geweest maar nog nooit heb ik plunderingen en een daaropvolgende militaire aanwezigheid op deze schaal ondervonden.” Zegt Humedica CEO Wolfgnag Gross. “We worden op elk kruispunt tegengehouden en gecontroleerd.”

Na een twaalf uur lange rit van Santiago naar hun eindbestemming, bracht het team de eerste nacht door in één van de grotere basissen. Door de ernstige schade die de aardbeving toebracht, onder meer ook aan het ziekenhuis van Lota, werkt Humedica nu noodgedwongen vanuit de naburige school “Escuela Tompson”.

De hulp in Chili verloopt moeizaam: de contante naschokken en de aanwezigheid van het leger compliceren het werk van de noodhulptrams. “De stad lijkt volledig verlaten, er hangt hier een spookachtige sfeer.” Vertelt Dr. I. Harms die eerder dit jaar ook al actief was in Haïti waar ze geconfronteerd werd met een hele andere situatie.

Medische noodhulpmissies zoals deze in Chili zijn enkel mogelijk met uw financiële steun. Help Humedica! Stort een bijdrage op rekeningnummer 001-3727183-34.

 
 
Facebook