Humedica Belgie: Nieuws en pers: BREAKING NEWS: zware aardbeving en tsunami treft Japan

BREAKING NEWS: zware aardbeving en tsunami treft Japan

Door Arno van den Heuvel

De aardbeving deed zich voor rond 15u30 plaatselijke tijd. De beving had een kracht van 8,9 op de schaal van richter, het is daarmee de op vier na zwaarste aardbeving die ooit gemeten werd en komt in het rijtje tussen de aardbeving in Chili vorig jaar (8,8) en de zeebeving in Indonesië (9,1) die in 2004 aan de basis lag van de verwoestende tsunami die honderdduizenden mensen het leven kostte.

Het epicentrum van deze aardbeving lag voor de kust van Honshu, het grootste en drukst bevolkte eiland van Japan waarop ook de hoofdstad Tokyo is gelegen. Als gevolg van de aardbeving vormde er zich een hoge golf die de hele oostelijke kustlijn van de eilandstaat overspoelde en momenteel eveneens op weg is naar de Filippijnen en Indonesië.

Voorlopig is het nog moeilijk in te schatten wat de directe gevolgen van de ramp zijn maar de materiële schade is enorm en volgens de laatste berichten verloren minstens 60 mensen het leven. Dit cijfer wordt echter om de paar minuten naar boven bijgesteld. De kans dat de tsunami nog meer schade zal aanrichten is groot, ze verplaatst zich momenteel over de Grote Oceaan en verwacht wordt dat de golf over enkele uren de kust van Canada, de VS en later zelfs die van Chili zal bereiken. Bovendien blijft de kans op nieuwe tsunami's volgens de Japanse autoriteiten bestaande aangezien er zich met regelmatige tussenpozen hevige naschokken voordoen.

Humedica heeft besloten een medisch noodhulpteam ter plaatse te sturen. Verdere berichtgeving hierover volgt.

 
 
Facebook