Humedica Belgie: Nieuws en pers: Belgische arts vertrekt naar rampgebied in de Filipijnen

Belgische arts vertrekt naar rampgebied in de Filipijnen

Door Arno van den Heuvel, 2009/10/28

Lena Van Hoeymissen, een Belgische huisarts uit Temse, vertrekt vandaag met een medisch team van Humedica naar de Filipijnen om er hulp te bieden aan de slachtoffers van de cycloon “Ketsana”.

Het water stond op bepaalde plaatsen tot meer dan 6 meter hoog. Foto: Reuters/ Erik de Castro

Het is ondertussen al enkele weken geleden dat de Cycloon Ketsana over de Filipijnen raasde. Hoewel deze tropische storm niet eens extreem krachtig was had de ongekende regenval die de storm met zich meebracht rampzalige gevolgen. Het zwaarste getroffen is de hoofdstad Manilla, waar veel slachtoffers vielen toen de sloppenwijken buiten het centrum onder water kwamen te staan. Het water stond in bepaalde delen op een gegeven moment zelfs meer dan 6 meter hoog. Ten minste 240 mensen verloren het leven, vele anderen worden nog steeds vermist en nog eens honderdduizenden verloren hun huis en bezittingen en bleven ontheemd achter.

De cycloon richtte veel scahde aan en verwoestte talloze huizen. Foto: humedica/ Christian Stolber

Om deze slachtoffers bij te staan met medische hulp zond humedica 48 uur na de eerste berichten al een team naar de regio. Onder meer door toedoen van een tweede cycloon, “Parma”, komt er echter maar weinig verbetering in de situatie en staan er nog steeds veel gebieden onder water. Het water wordt hoe langer hoe vuiler, wat lijdt tot infecties en allerhande andere problemen De hulp blijft dus nog hard nodig, daarom werd er beslist om de teams die terug naar huis keren af te lossen met nieuwe artsenteams. Zo blijft Humedica actief in het gebied en kan het de slachtoffers blijven ondersteunen met medische hulp.

Lena Van Hoeymissen, die onlangs nog deelnam aan de voorbereidingstraining van Humedica eerder deze maand, zal nu als dokter meegaan met het team dat vandaag (28/10/2009) afreist naar de Filipijnen. Lena zal een tweetal weken in de Filipijnen actief zijn en vervolgens terugkeren naar België. Hou onze website zeker in het gaten voor updates!

De missies die Humedica organiseert, zoals deze naar de Filipijnen, zijn enkel mogelijk met uw hulp. Steun Humedica en draag een financieel steentje bij door een éénmalige donatie te storten op het rekeningnummer 001-3727183-34 met de vermelding ‘Noodhulp Filipijnen’!

 
 
Facebook