Humedica Belgie: Nieuws en pers: Aardbeving met kracht van 8.8 op de schaal van Richter treft Chili

Aardbeving met kracht van 8.8 op de schaal van Richter treft Chili

Door Arno van den Heuvel, 2010/02/27

Een deel van het Zuid-Amerikaanse Chili werd vandaag opgeschrikt door een zware aardbeving van 8.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag op een kleine 100 kilometer ten noorden van Chili's tweede stad, Concepcion. Concepion telt bijna 1 miljoen inwoners en ligt zo'n 450 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Santiago.

Volgens de laatste berichten zijn er al een 100-tal doden geteld maar gevreesd wordt dat dit cijfer nog zal oplopen. Bovendien wordt er gewaarschuwd voor Tsunami's; het epicentrum van de beving lag immers erg dicht bij de Pacifische Oceaan. Verschillende eilanden in de Grote Oceaan zijn al gedeeltelijk geëvacueerd.

Het is niet de eerste keer dat Chili getroffen wordt door een dergelijke bijzonder krachtige aardbeving. 50 jaar geleden, in 1960, werd slechts enkele honderden kilometers zuidelijker de zwaarste aardbeving opgetekend die ooit door de mens werd gemeten. Die beving kostte toen aan 1700 mensen het leven, hoewel naar schatting nog eens zoveel mensen het leven verloren als gevolg van de vloedgolf en modderstromen die de aardbeving veroorzaakte.

Wegen en bruggen zijn op veel plaatsen ernstig beschadigd, het vliegveld van Santiago is tot nader order gesloten. Ook de electriciteit is in grote delen van het land uitgevallen ten gevolge van de aardbeving. In enkele regio's moesten ziekenhuizen worden geëvacueerd en is er een tekort aan de meest essentiële medische hulp. Humedica stuurt een medisch team ter plaatse onder leiding van de ervaren Dr. Bernd Domres. Net als in Haïti zal Humedica samenwerken met partnerorganisatie Kindernothilfe (Duisburg) om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.

Uitgebreidere berichtgeving volgt.

 
 
Facebook