Humedica Belgie: Nieuws en pers: Aardbeving in Chili: medisch team bereikt getroffen gebied

Aardbeving in Chili: medisch team bereikt getroffen gebied

Door Arno van den Heuvel, 2010/03/03

Medisch team en Medi-Kit worden met de hulp van enkele luchtvaartmaatschappijen probleemloos naar Chili gevlogen. Foto: humedica/Wolfgang Groß

Drie dagen na de zware aardbeving lijkt het alsof gevolgen van de aardbeving in eerste instantie zijn onderschat. De balans van dodelijke slachtoffers blijft stijgen en veel gezinnen verloren hun huis en bezittingen. Naar schatting 2 miljoen mensen zijn tijdelijk dakloos.

Intussen heeft een zeskoppig team samen met Jürgen Schübelin van Kindernothilfe Santiago de Chile bereikt en zijn ze met auto’s op weg naar de eindbestemming dichtbij Concepcion.

Officieel spreekt de Chileense overheid voorlopig over een dodental van 795 maar de verwoesting langs grote delen van Chili’s 6435 kilometer lange kustlijn doet veel experts vermoeden dat dit aantal nog zal stijgen.

De gevolgen van de aardbeving zijn ernstiger dan eerst werd aangenomen. Foto: Reuters

Wolfgang Gross bericht vanuit Santiago: “We hebben nog geen duidelijk zicht op de situatie, maar er is ook hier al schade te zien. De luchthaven is gesloten: van de vijf landingsbanen bleef er maar één onbeschadigd. “. Humedica zal zich voorlopig werken vanuit een klein ziekenhuis in Lota, een kuststad niet ver van het zwaargetroffen Concepcion.

De hulp van Humedica wordt in Chili op veel enthousiasme onthaald zo bevestigd ook Wolfgang Gross: “De dankbaarheid die we hier overal krijgen voor onze inzet is groot”. Ook de steun van luchtvaartmaatschappijen LAN Chile en Lufthansa was een grote hulp.

 
 
Facebook