Humedica Belgie: Media: Persberichten: Belgische studentes naar India

Vier Belgische studentes verpleegkunde op stage in Indiaas ziekenhuis

2008/10/09

Voor negen derdejaarsstudenten verpleegkunde aan het Vrij Technisch Instituut te Hasselt was het afgelopen maandag spannend: na al een hele selectieprocedure doorlopen te hebben werd eindelijk bekend gemaakt welke vier studenten naar India afreizen om daar stage te lopen in een lokaal ziekenhuis.

Docent en buitenlandse stagebegeleider Willy Vervoort zegt tevreden te zijn over het resultaat van de selectieprocedure. ‘Van de twintig leerlingen die zich in het begin van het schooljaar hebben opgegeven voor deze buitenlandse stage zijn er uiteindelijk negen leerlingen overgebleven. Met deze studenten hebben we maandag de laatste testen afgelegd waarbij we onder andere hebben gekeken naar de motivatie van de studenten, de beheersing van de Engelse taal, het aanpassingsvermogen om te wonen en werken in sobere omstandigheden en het functioneren in een team. De meest geschikte kandidaten bleken uiteindelijk Dana Delwiche, Marjolein Gielen, Simranpal Kaur en Eveline Poelmans te zijn.’

v.l.n.r. Dana Delwiche, Simranpal Kaur, Eveline Poelmans en Marjolein Gielen

De studenten vertrekken eind januari 2009 voor drie weken naar India waar zij gaan werken in het Duncan ziekenhuis in Raxaul, een stad in de Noordelijke deelstaat Bihar vlak bij de grens met Nepal. De praktische organisatie van de reis verloopt via Humedica Belgium vzw. Humedica Belgium is een hulpverleningsorganisatie die onder andere medische teams uitzendt naar crisisgebieden en gebieden waar er een structureel tekort aan gezondheidszorg is. Tijdens een voorbereidingstraining voor medische vrijwilligers in juni kwam docent Willy Vervoort met het voorstel om samen met zijn studenten een project van Humedica te ondersteunen.

Humedica werkt samen met het Duncan ziekenhuis sinds 2007, toen de regio getroffen werd door de zwaarste overstromingen in dertig jaar tijd. Vanwege de succesvolle samenwerking werd besloten een langdurig partnerschap aan te gaan. Op dit moment stuurt Humedica regelmatig vrijwilligers naar het Duncan ziekenhuis om het lokale personeel bij te staan.

Ook de vier studenten zullen drie weken lang het lokale personeel in het Duncan ziekenhuis ondersteunen. De komende maanden worden de studenten verder voorbereid op hun stage en zullen zij activiteiten organiseren om hun reis te kunnen bekostigen.

 
 
Facebook